GUVERNUL A APROBAT EXTINDEREA PROGRAMULUI PARE 1+1 CU ÎNCĂ TREI ANI
Guvernul a aprobat în ajun un proiect de lege ce prevede extinderea programului PARE 1+1 până în 2021.
Potrivit agenţiei INFOTAG, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat la şedinţa de Guvern că pe perioada implementării Programului (2010-2018), s-a constatat că acesta contribuie în mod direct la creșterea investițiilor productive în activitățile de afaceri din Moldova provenite din remitențe. De asemenea, contribuie la sprijinirea lucrătorilor migranți la întoarcerea în țară. Totodată, prin acest program sunt sprijinite și familiile dependente de mijloacele financiare provenite din remitențe în generarea de investiții.
„PARE 1+1 este un instrument eficient pentru atragerea de bani în economia națională. Acesta se bucură de interes din partea migranților. Personal cunosc mai mulţi oameni, care, cu sprijinul programului, au reușit să-și stabilească propria afacere profitabilă. Vom căuta alte modalități de a aduce concetățenii noștri acasă din străinătate pentru a face afaceri în țara noastră”, a spus el.
Pentru finanțarea programului PARE 1+1 pentru anii 2019-2021 este prevăzută alocarea a 40 mil. lei anual, care vor permite cofinanțarea a circa 480 de afaceri ale lucrătorilor migranți și/sau rude de gradul I ale acestora.
După cum a informat anterior INFOTAG, programul PARE 1+1 a fost lansat în 2010 pe un termen de cinci ani, apoi a fost prelungit până în 2018. Acesta are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranţi moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitenţe. Programul activează în baza regulii „1+1", astfel încât fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Fiecare antreprenor începător poate beneficia de un grant de până la 200 mii lei. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranţi, cetăţeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitenţe, rude de gradul I.
Din 2010, de granturi au beneficiat peste 1300 de întreprinderi. Acestea au primit în total peste 250 mil. lei. Volumul total al investiţiilor în economia naţională depăşeşte 800 mil. lei.
Doar pe parcursul a 10 luni ale anului 2018, au fost aprobate 137 proiecte investiționale în sumă totală de 32,21 mil. lei, care vor contribui la investirea în economie a circa 86,27 mil. lei.
Publicat de:Любитель Юрий