UN FOST CONSILIER AL PREŞEDINTELUI MOLDOVEI CONSIDERĂ CĂ LEGEA DIN 2005 A CREAT PREMISE PENTRU REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ
Fostul consilier al Preşedintelui Moldovei, analistul politic, istoricul şi antropologul Mark Tkaciuk consideră că Legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului din 2005 a creat premise pentru reglementarea transnistreană. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat la discuţiile în cadrul proiectului „Dialoguri transnistrene”, organizat de Institutul de Iniţiative Strategice.
Tkaciuk nu este de acord cu afirmaţiile reprezentanților Tiraspolului potrivit cărora legea adoptată în unanimitate în 2005 împiedică rezolvarea problemei transnistrene.
„Legea a fost adoptată la timp pentru a nu permite degradarea procesului. Aceasta creează principii-cadru pentru reglementare, care pot și trebuie să fie completate cu detalii. Legea trasează „liniile roșii”, fără de care reglementarea nu este posibilă în principiu: statalitatea Moldovei, neutralitatea și succesiunea internațională. Prin lege, Transnistria poate avea propriul Soviet Suprem, propria stemă, imn, simbolică și trei limbi de stat. Iată că pe acest fundament poate fi edificat procesul de reglementare”, susţine Tkaciuk.
El a reamintit că legea a fost adoptată în unanimitate şi poate fi anulată doar cu trei sferturi din voturile deputaților. În același timp, legea îşi va pierde forța juridică, dacă va fi adoptată o lege nouă, care determină statutul Transnistriei.
Expertul a menționat că pentru soluționare sunt necesare mai multe circumstanțe care astăzi nu există.
„Acum se încearcă găsirea unei soluții la problema transnistreană, fără să se țină seama de faptul că astfel de probleme nu sunt rezolvate în context global”, a spus analistul.
În opinia sa, anumite condiții au fost create în 2003, când a fost elaborat așa-numitul „Memorandum Kozak”, dar apoi au apărut circumstanțe care au împiedicat semnarea acestuia.
„Moldova a făcut atunci mici concesii pentru a semna acest document. Dar noi nu am avut sprijinul public și consensul internațional adecvat, pe care Rusia s-a angajat să îl ofere. Au existat și alte obstacole. Cred că dacă Vladimir Voronin ar fi semnat Memorandumul, acesta ar fi fost ultimul document pe care l-ar fi semnat ca șef al statului moldovenesc”, a spus fostul consilier prezidențial, precizând că nu știe motivele reale ale refuzului Președintelui Republicii Moldova de a semna Memorandumul.
Mark Tkaciuk a constatat că, în prezent, „interesul pentru Moldova din partea principalilor actori internaționali este la un nivel extrem de scăzut, ceea ce face dificilă găsirea unei soluții la problema transnistreană”.
„Acum trebuie să dezvoltăm relații orizontale între Chișinău și Tiraspol. Iar pentru aceasta, avem nevoie de lideri responsabili cu un înalt nivel de legitimitate”, a spus Tkaciuk, sugerând că nu există astfel de lideri nici în dreapta şi nici în stânga Nistrului.
Publicat de:Любитель Юрий