LOCUITORII MOLDOVEI CONSUMĂ SARE DE DOUĂ ORI MAI MULT DECÂT NORMA
Locuitorii Moldovei fac abuz de sare, ceea ce duce la creşterea tensiunii arteriale şi la diferite boli cardiovasculare.
Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta arată datele unui studiu publicat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, potrivit căruia cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este nu mai mult de 5 grame de sare pe zi. Un adult în Moldova consumă în medie două ori mai multă sare – 10,8 grame. Bărbaţii consumă 11,5 grame de sare comparativ cu femeile, care consumă 10,3 grame.
Pâinea este cel mai mare contribuitor de sare în alimentație. În Moldova, o persoană consumă în medie 333 grame pe pâine pe zi, ceea ce este echivalent cu 5,5 grame de sare.
Locuitorii Moldovei consumă şi crenvurști, salamuri și cașcavaluri, adăugând 1,88 grame de sare cu fiecare 100 grame de produs consumat.
Astfel, nu e de mirare că şase din zece decese înregistrate în Moldova sunt determinate de bolile cardiovasculare şi hipertensiune ca urmare a consumului exagerat de sare.
Potrivit datelor OMS, reducerea consumului de sare scade riscul de hipertensiune arterială şi conduce la evitarea a mii de decese de accident vascular cerebral, boli de inimă şi de rinichi. Bolile netransmisibile sunt cauza principală a dizabilităţii şi mortalităţii premature în Republica Moldova, maladiile cardiovasculare şi cele de rinichi afectează circa 40% din populaţia adultă din ţară, iar tensiunea arterială crescută este unul din factorii de risc principali pentru aceste boli.
„O boală este mai uşor de prevenit decât de tratat. Acest studiu are scopul de a ne ajuta să adoptăm strategiile necesare pentru a preveni bolile. Este regretabil că practic fiecare al doilea deces din ţară ar putea avea la bază un aliment obişnuit din bucătărie. Vom folosi datele acestui studiu la evaluarea politicii de sănătate adoptate în domeniul nutriţiei şi bolilor netransmisibile, precum şi a tendinţelor privind starea de sănătate a populaţiei”, a declarat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Silvia Radu.
Potrivit ei, până în anul 2020, consumul de sare în Moldova urmează a fi redus la mai puţin de 8 grame pe zi.
Studiul privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova a fost realizat de Centrul Naţional de Sănătate Publică cu susţinerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Eșantionul final a constituit 858 de participanți, iar datele au fost colectate în 2016.
Publicat de:Любитель Юрий