MOLDOVA A OBŢINUT DREPTUL DE A EXPORTA SEMINŢE ÎN TOATE ŢĂRILE UNIUNII EUROPENE
Producătorii de semințe din Moldova au obţinut dreptul de a-și exporta produsele în toate țările Uniunii Europene. Potrivit agenţiei INFOTAG, anunţul a fost făcut de către directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.
El a reamintit că, pe 12 noiembrie, în monitorul oficial al Uniunii Europene (EUR-Lex) a fost publicată decizia Parlamentului European de a include Moldova în lista țărilor cu dreptul de a exporta semințe pe piețele ţărilor UE, care intră în vigoare la 1 decembrie.
„Am așteptat această decizie de multă vreme, pentru că încă în iunie 2016 în Moldova a fost efectuat un audit de către un grup de experți (din UE – „I.”), care a verificat și a evaluat sistemul de control al întregului lanț de producție. Semințele sunt „crema” agriculturii, deoarece acest segment are cea mai mare valoare adăugată în industrie”, a spus el.
În opinia sa, Moldova a produs întotdeauna cu succes semințe; de exemplu, în perioada sovietică, republica asigura cu seminţe toate republicile URSS.
„Avem un mare potențial, dar există și un necesar intern de semințe, estimat la 120-125 mii tone anual. E vorba de cereale, porumb, culturi oleaginoase și sfeclă de zahăr, precum și de legume. Trebuie să producem semințe pentru noi înșine, dar, în același timp, avem potențialul de a le exporta, ceea ce va oferi agricultorilor un venit serios”, consideră Gaberi.
El este convins că Moldova are tot ceea ce este necesar pentru dezvoltarea sectorului de semințe, iar unele companii europene sunt interesate să transfere producția de semințe în Moldova.
Potrivit acestuia, un alt motiv pentru transferul producției de semințe din UE în Moldova este faptul că Parlamentul a modificat recent legislația, care permite agricultorilor să utilizeze semințe de soiuri hibride europene.
În Moldova sunt înregistrați oficial peste 220 de producători de semințe.
Publicat de:Любитель Юрий