SONDAJ: DE LA APROBAREA NOULUI GUVERN ÎN 2016, ÎN MOLDOVA CREŞTE OPTIMISMUL ÎN RÂNDUL CETĂŢENILOR
De la aprobarea noului guvern în 2016, numărul cetăţenilor optimişti a crescut de la 13% la 30%. La aceste concluzii au ajuns experţii companiei de cercetare sociologică IMAS, care au publicat rezultatele sondajului de opinie "Dinamica percepţiilor cu privire la mediul social, economic şi politic din Republica Moldova 2016-2018".
Potrivit agenţiei INFOTAG, directorul companiei, Doru Petruţi, a menţionat miercuri, la prezentarea raportului, că, "potrivit sondajului, a scăzut numărul cetăţenilor care consideră că Republica Moldova se îndreaptă spre o direcţie greşită: dacă în noiembrie 2015 numărul acestora era 91%, acum este de 71%".
"Totodată, a crescut numărul susţinătorilor opiniei privind direcţia corectă a vectorului republicii: de la 6% la sfârşitul anului 2015 la 22% în prezent. Cu toate acestea, trebuie menţionat că aproximativ 80% dintre respondenţi nu sunt mulţumiţi de situaţia economică actuală din ţară. Însă întrebarea "Cum se va schimba situaţia într-un an?", doar 31% au răspuns că "se va înrăutăţi", 34% cred că va rămâne aceeaşi şi 29% speră la schimbări pozitive", a spus expertul.
Potrivit lui, "principalele probleme care îngrijorează cetăţenii sunt şomajul - 29,2%, corupţia - 26,5% şi salariile mici - 23,9%.
Directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, a menţionat că "anul numirii Guvernului (condus de Pavel Filip - "I.") a devenit o perioadă de stabilizare a economiei Moldovei, care a fost apoi transformată în creştere economică de 4%".
"În ciuda faptului că rata şomajului în Republica Moldova rămâne la un nivel scăzut (3%) în comparaţie cu ţările europene, cum ar fi Spania sau Portugalia, unde cifra depăşeşte 20%, anume această problemă rămâne una dintre cele mai îngrijorătoare pentru cetăţeni. Aceasta arată o lipsă de locuri de muncă cu salarii decente, fapt ce ulterior se transformă în migraţia populaţiei active. De asemenea, aceasta arată implicarea slabă a populaţiei în procesul de formare a PIB-ului. Aceste probleme trebuie rezolvate în viitor", a spus expertul.
Sondajul a fost realizat în perioada 20 octombrie - 9 noiembrie pe un eşantion de 1475 respondenţi din 114 localităţi ale republicii.
Publicat de:Любитель Юрий