Cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare își vor putea primi pensia
Cetățenii Republicii Moldova domiciliați în afara țării vor putea să-și primească pensia pentru limita de vârstă. Executivul a avizat pozitiv inițiativa legislativă care are drept scop reducerea inechităților și continuarea procesului de reformare a sistemului de pensii.
Pentru a confirma că beneficiarul pensiei stabilit peste hotare este în viață, dar și pentru a evita achitarea dublă a pensiei, persoana va fi obligată, odată la 6 luni, să transmită către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) un certificat de viață. Acesta va fi completat și semnat la misiunea diplomatică/oficiul consular al Republicii Moldova de pe teritoriul statului în care locuiește persoana sau la subdiviziunile teritoriale ale CNAS din țara noastră.
În cazul în care beneficiarul nu transmite certificatul în termenul indicat, CNAS suspendă plata pensiei acestuia, începând cu luna următoare după expirarea celor 6 luni. Dacă persoana va transmite certificatul după termenul de jumătate de an, plata pensiei va fi reluată din data suspendării.
Asupra prevederilor care au fost aplicate până în prezent s-a expus și Curtea Constituțională. Conform deciziei din 8 mai curent, obligativitatea de a avea domiciliul în Republica Moldova pentru încasarea pensiei s-a dovedit a fi neconstituțională. Prin urmare, Legea privind sistemul public de pensii necesită a fi modificată pentru a asigura dreptul la pensie tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de domiciliul acestora.