FORUMUL BANCAR „REPUBLICA MOLDOVA: TENDINŢELE DE DEZVOLTARE A BĂNCILOR ŞI EVOLUŢIA ECONOMIEI
Joi, la Chișinău, a avut loc forumul bancar reprezentativ „Republica Moldova: tendințele băncilor și dezvoltarea economiei”, organizat de Liga Bancherilor în parteneriat cu Fundația Sud-Est Europeană (EFSE) EU4Business.
Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG prezent la eveniment, comunitatea bancară din Moldova împreună cu reprezentanţii mediului de afaceri şi ai instituţiilor publice, precum şi împreună cu experţi financiari străini au discutat evoluţia de dezvoltare a băncilor, ţinând cont de cerinţele tot mai multe ale autorităţilor de reglementare după criza financiară globală din 2008.
La forum au fost făcute declaraţii precum că acea criză din 2008 a fost depăşită inclusiv grație sprijinului statelor care, în perioada dificilă, au oferit resurse la timp pentru a capitaliza instituțiile financiare și pentru ca acestea să-şi păstreze lichiditățile.
Mai multe bănci mari din Europa vorbesc despre o nouă criză financiară, care, cel mai probabil, va putea fi resimţită deja în anul 2020.
„Dar astăzi nu putem vorbi unde aceasta va apărea și cum va afecta băncile și sectorul bancar în ansamblu”, a spus secretarul general al Asociației Băncilor din Europa Centrală și de Est, Istvan Lengyel.
El consideră că de crizele din bănci sunt responsabile nu numai instituțiile financiare, ci și autoritățile de reglementare. De aceea, în ultimul timp, s-au înăsprit esenţial regulamentele și politicile băncilor centrale, pe care băncile trebuie să le respecte.
Potrivit acestuia, băncile se ocupă intens de implementarea recomandărilor Basel-3, care conțin mai mult de 1 mie de pagini de cerințe, iar aici este vorba deja despre noi regulamente,i care vor fi reflectate în Basel-4.
În cadrul forumului, s-a menţionat că, datorită noilor cerințe privind respectarea riscurilor, în bănci se atestă o tendință de scădere semnificativă a rentabilității, inclusiv pentru că băncile sunt nevoite să facă cheltuieli uriașe pentru investițiile IT, dezvoltând domeniul electronic.
Studiile arată că 60-70% din investițiile băncilor pentru dezvoltarea acestui sector se referă la îndeplinirea noilor cerințe ale autorităţilor de reglementare și doar 20-30% se referă la dezvoltarea afacerilor.
Băncile se confruntă cu o dilemă: pe de o parte, ele trebuie să sporească creditarea sectorului real al economiei, iar, pe de altă parte, trebuie să respecte strict cerințele în creștere ale autorităților de reglementare faţă de riscurile unei astfel de finanțări.
În această situație, experții internaționali recomandă managerilor și acționarilor băncilor să aleagă un model de afaceri care să corespundă în primul rând bunei guvernanțe corporative.
„Managerii băncilor ar trebui să finanțeze numai afacerea pe care o înțeleg și o împărtășesc pe deplin, dar nu pe cea în care o îndoiesc și nici măcar nu o înțeleg”, spun experții.
Publicat de:Владимир