PARLAMENTUL A RECOMANDAT PROCURATURII SĂ INVESTIGHEZE FAPTELE PREZENTATE ÎN RAPORTUL PRIVIND FUNDAŢIA „OPEN DIALOG”
Parlamentul a aprobat vineri o decizie prin care recomandă Procuraturii Generale să investigheze faptele prezentate în raportul comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor imixtiunii Fundaţiei „Open Dialog” în treburile interne ale Moldovei şi finanţarea unor partide moldoveneşti. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, în raportul comisiei se menţionează că „organele de drept trebuie să examineze aceste aspecte prin prisma trădării de Patrie, precum şi să ia măsuri pentru combaterea finanţării ilegale a partidelor din Moldova”.
Președintele comisiei instituite de Parlament pentru a investiga acest caz, Igor Vremea, a spus că, potrivit datelor interne și externe, compania „Silk Road”, unul dintre fondatorii căreia este soțul Ludmilei Kozlowska (fondatoarea „Open Dialog” – „I.”), este implicată în spălarea de bani, iar o parte din aceşti bani spălaţi a fost acordată pentru finanțarea Fundației „Open Dialog”.
„Noi i-am invitat (pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu – „I,”) pentru a afla dacă știau despre sursele de finanțare ale „Open Dialog”. Ei au afirmat că au participat la conferință la invitația deputatului Parlamentului European, Anna Fotyga”, a menționat el.
Potrivit lui, „Open Dialog” și fondatorul său au primit finanțare de la un şir de întreprinderi legate cu Ministerul Apărării al Rusiei, în special 180 de mii de zloți (47 mii dolari), primite de la directorul unei întreprinderi din Sankt Petersburg care livrează echipamente forțelor navale din Rusia.
„O altă importantă sursă de finanțare a „Open Dialog” este oligarhul din Kazahstan Muhtar Abliazov, care este considerat unul dintre principalii clienți ai fondului pentru a primi servicii de lobby. Abliazov a fost acuzat de furtul a 5 miliarde de dolari din Ucraina și Kazahstan”, a spus el.
Președintele comisiei a afirmat că „Open Dialog” face lobby şi pentru omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat în Moldova pentru escrocherii financiare. Fundaţia „s-a ocupat de subminarea imaginii Republicii Moldova pe arena internațională și a contribuit la suspendarea finanțării externe a republicii de către UE”.
„Investigațiile autorităților competente din Moldova, în parteneriat cu serviciile străine privind activitatea „Open Dialog”, confirmă afirmaţiile apărute în spațiul public referitor la Ludmila Kozlowska și organizația sa neguvernamentală precum că a participat la activități subversive împotriva instituțiilor de stat din Moldova. Prima analiză a fundaţiei, care se referă la Republica Moldova, a fost efectuată în noiembrie 2016, iar în decembrie, fundația a luat măsuri pentru a crea imaginea de victimă pentru Platon”", a spus el.
Potrivit acestuia, „Open Dialog” a salutat decizia de suspendare a finanțării externe a Moldovei de către UE și a cerut revizuirea Acordului de Asociere RM-UE din cauza numărului tot mai mare de cazuri de încălcare a principiilor democratice și a drepturilor omului în Republica Moldova, precum și încetarea urgentă a urmăririi penale în privinţa lui Platon.
„Toate aceste informații ne permit să constatăm că „Open Dialog” și Ludmila Kozlowska fac lobby pentru interesele lui Platon în schimbul finanțării prin intermediul companiilor off-shore, legate de Laundramatul rusesc și furtul bancar în Moldova. Există suficiente dovezi că ambele evenimente au fost conduse de serviciile speciale rusești”, a spus deputatul.
Igor Vremea a insistat pe faptul că Platforma DA și PAS au primit finanțare de la Fundația „Open Dialog”, dar nu au dat niciun exemplu, cu excepția cazului când pentru liderii acestor partide au fost cumpărate bilete avia pe cursa Chișinău - Bruxelles pentru a participa la conferința organizată de Parlamentul European. În același timp, el a vorbit de suma de două milioane de dolari, deși în raport este vorba de achiziționarea biletelor cu 2 mii de dolari. Răspunzând la întrebările deputaților, raportorul a recunoscut că a făcut o greșeală.
„Open Dialog nu este unica organizație străină care finanțează activitatea partidelor din Moldova. CEC raportează şi alte cazuri de finanțare ilegală a PAS”, a spus el.
La începutul ședinței, deputaților li s-a împărţit raportul comisiei, format din parte deschisă și partea închisă. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat deputaților să ia cunoştinţă de raport și să returneze secretariatului la sfârșitul şedinţei partea secretă . De asemenea, el a menționat că deputaților nu li se permite să copieze partea confidențială a raportului.
La lucrările comisiei au participat reprezentanții Partidului Democrat și ai Partidului Socialiştilor, în timp ce deputații din alte facțiuni au refuzat din start să participe la anchetă, considerând că aceasta este „o încercare a autorităților de a exercita presiuni asupra opoziției”. În același timp, socialiștii nu au participat la dezbaterile din parlament.
Publicat de:Любитель Юрий