OPOZIŢIA CONSIDERĂ CĂ RAPORTUL PRIVIND „OPEN DIALOG” ARE SCOPUL DE A SCOATE RESPONSABILITATEA DE PE GUVERNARE PENTRU EŞECUL INTEGRĂRII EUROPENE
Raportul comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor imixtiunii Fundaţiei „Open Dialog” în treburile interne ale Moldovei are scopul de a pune responsabilitatea pentru înrăutăţirea relaţiilor dintre UE şi Moldova de pe guvernare pe organizaţia neguvernamentală.
Potrivit agenţiei INFOTAG, deputatul Partidului Liberal (PL), Ion Apostol, a spus vineri, la şedinţa Parlamentului, că, „deşi despre acest raport se poate vorbi numai din partea negativă, există acolo un aspect interesant, care se referă la implicarea serviciilor speciale ruseşti în schemele de finanţare a partidelor din Moldova”.
„De asemenea, am vrea să aflăm din ce bani a fost finanțată campania electorală a lui Igor Dodon, precum și a partidului lui Ilan Şor, din ce resurse a fost organizată adunarea națională a Partidului Democrat”, a spus el.
Deputatul a subliniat că a fost foarte surprins de graba cu care raportul comisiei a fost pus în discuție.
„Acest lucru ţine cel mai probabil de ultima rezoluție a Parlamentului European. Acest raport este un răspuns al autorităților la criticile Parlamentului European care s-au aruncat asupra noastră. Raportul precizează că o femeie (Ludmila Kozlowska – „I.”) a încercat să manipuleze și să facă lobby pentru anularea acordării de asistență macrofinanciară Republicii Moldova de către Uniunea Europeană. De fapt, acesta este rezultatul guvernării voastre, pentru că voi (coaliția de guvernământ – „I.”) sunteţi responsabili pentru tot ce se întâmplă în Moldova”, consideră el.
Deputatul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Iurie Ţap, a atras atenția asupra menționării frecvente în raport a „furtului secolului”, precizând că „autoritățile nu intenționează să investigheze cu adevărat furtul, deşi există toate instrumentelor necesare în acest sens”.
„Astăzi a fost făcută o declarație care a devenit un leitmotiv, precum că cineva încearcă să influențeze opinia Parlamentului European. Vreau să vă spun că Parlamentul European dispune de instrumente foarte bune pentru informarea proprie și că ştie foarte bine ce se întâmplă în Moldova. Diferite acorduri conțin mecanisme de raportare, toate ministerele noastre raportează periodic la consiliile de asociere cu UE. Rezumând toate informațiile primite, Parlamentul European și-a făcut propria poziție. Prin urmare, este ridicol să spunem că o organizație încearcă să influențeze opinia Parlamentului European”, a spus el.
Deputatul Partidului Comuniştilor, Oleg Reidman, consideră că, atunci când a fost creată comisia de anchetă, majoritatea parlamentară a încălcat principiul separării puterilor.
„Încălcările trebuie investigate de organele competente, care au autoritatea de a constata încălcări. Autorii raportului încearcă să explice relațiile lor dificile cu UE prin faptul că de vină pentru toate este „Оpen Dialog” și partidele nepatriotice. Acest lucru este absolut greșit, deoarece tensiunea nu a apărut astăzi şi nici după încetarea finanțării. Totul s-a acumulat”, a remarcat el.
Reidman a spus că materialele pe care s-a bazat ancheta nu sunt „suficient de convingătoare și de încredere și, prin urmare, pot fi folosite numai pentru a îmbunătăți instrumentele și reglementările legislative care se referă la finanțarea partidelor”.
Reprezentanții a trei facțiuni nu au votat pentru adoptarea hotărârii în urma audierilor. Fracțiunea socialiștilor nu a vorbit şi nu a participat la discuție, dar a votat pentru adoptarea documentului, împreună cu democrații.
Publicat de:Аелекс Алекс