ÎN TRIMESTRUL TREI AL ANULUI 2018, RENTABILITATEA CAPITALULUI BĂNCILOR (ROE) S-A REDUS PÂNĂ LA 12,72%
Tendința de creștere a rentabilităţii capitalului (ROE) câștigă o stabilitate tot mai mare în sistemul bancar al Moldovei.
Solicitaţi de corespondentul agenției INFOTAG, participanții profesioniști ai pieţei susţin că acest fenomen reprezintă un proces destul de natural, care trebuie legat direct de situația de pe piaţă.
„Tendințele predominante pe piață „lucrează” eficient pentru scăderea comisioanelor bancare, ceea ce este o consecință a ieftinirii resurselor”, spun interlocutorii agenției, referindu-se la ultimele rezultate financiare ale băncilor.
Conform datelor pentru septembrie 2018, rentabilitatea activelor (ROA) înregistrează o ușoară scădere de 0,07 puncte procentuale. Valoarea medie a acesteia în sistemul bancar a fost de 2,08%.
„Și mai semnificativă este reducerea rentabilității capitalului (ROE) – minus 0,34 p.p. Dacă în august valoarea acestui indicator important pentru bănci era de 13,06%, la sfârșitul lunii septembrie aceasta a scăzut la 12,72%”, notează participanții pieței.
În primele trei trimestre ale anului 2018, sectorul bancar şi-a completat activele cu 1,12 mlrd. lei (+1,4%), care au crescut de la 81,17 la 82,30 mlrd. lei. De fapt, creșterea activelor a fost realizată de două bănci: Moldova Agroindbank (+672,2 mil. lei) și Mobiasbancă - Groupe Societe Generale (+567,7 mil. lei).
Participanții pieţei menţionează şi creșterea volumului total creditelor, care, în septembrie, a crescut cu 2,2% (+734 mil. lei). Volumul portofoliului de credite a ajuns la 34,58 mlrd. lei. Creşterea portofoliului a fost asigurată, în mare parte, de două bănci: Moldova Agroindbank (+374,8 mil. lei) şi Mobiasbanca - Groupe Societe Generale (+172,1 mil. lei).
În luna septembrie, băncile au prezentat o dinamică la capitolul restanţelor la credite şi active – volumul acestora a scăzut cu 110,6 mil. lei (-2,3%).
Publicat de:Аелекс Алекс