GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A MOLDOVEI, SERGIU CIOCLEA, ŞI-A ANUNŢAT DEMISIA
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, şi-a anunţat demisia. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi, în cadrul unui briefing, după prezentarea Planului strategic al BNM pentru anii 2018-2020.
Cioclea a menţionat că a înaintat o cerere oficială președintelui Parlamentului, prin care solicită să-și înceteze activitatea începând cu 30 noiembrie.
„Am fost în această funcţie aproape trei ani. Unii ar spune că nu este de ajuns, dar consider că acești trei ani într-o perioadă dificilă pot fi contabilizați dublu. Am participat la concursul pentru funcţia de guvernator al BNM în primăvara anului 2016, după o criză financiară şi politică îndelungată. Simbolic, vreau să plec în ultima zi de toamnă, după ce am putut strânge roada eforturilor depuse în acești trei ani”, a spus Cioclea.
El a remarcat că ţara a ieşit din criza financiară şi va putea pune accent în continuare pe schimbări calitative.
„Depășirea crizei, crearea unei noi baze a sistemului bancar, transparența acționarilor și restabilirea relațiilor cu partenerii externi au fost principalele obiective ale BNM în ultimii ani, dar și obiectivele mele personale când am decis să candidez la funcţia d guvernator al BNM. Astăzi pot spune că am reușit să realizăm toate acestea”, a spus el.
Potrivit lui, la nivel macrofinanciar, deși inflația fluctuează, dar scade, leul s-a stabilizat și chiar s-a întărit, ratele dobânzilor se situează la un nivel istoric scăzut, iar rezervele valutare s-au dublat aproape și au atins un maxim. La nivel legislativ, au fost adoptate o serie de legi și amendamente care au schimbat profund sistemul bancar, ceea ce i-a permis să devină mai puternic și mai transparent.
Cioclea i-a mulțumit comisiei care l-a acceptat la funcţia de guvernator al BNM, președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a depus candidatura sa în legislativ, precum şi deputaților care au votat pentru foarte multe legi extrem de complexe și urgente și au manifestat voință politică de a susține BNM în reforma sistemului bancar.
„De asemenea, le mulțumesc partenerilor externi, în primul rând FMI, care a crezut în noua echipă a BNM, Băncii Mondiale, Comisiei Europene și Trezoreriei SUA”, a spus el.
Sergiu Cioclea a îndemnat Comisia Europeană să nu oprească programul Twinning în domeniul supravegherii bancare.
„Regulamentele Basel III sunt foarte complexe. Alte țări au avut nevoie de ani întregi să le implementeze, noi am avut o perioadă scurtă. Noi avem nevoie de acest twinning și sper să fiu auzit și să nu să se anuleze această asistență tehnică, pentru că este în beneficiul cetățenilor”, a spus el.
Guvernatorul BNM a mulţumit întregii echipe BNM pentru că, prin eforturi comune, a fost obţinut succes în scoaterea sistemului bancar din criză şi consolidarea acestuia. De asemenea, el i-a mulţumit ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, şi viceguvernatorilor BNM, Cristina Harea și Ion Sturzu, care, potrivit lui, „l-au sprijinit în cele mai grele momente”.
Publicat de:Любитель Юрий