REACŢIA LA CEREREA DE DEMISIE A GUVERNATORULUI BNM, SERGIU CIOCLEA
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a anunţat marţi, în cadrul unui briefing, că demisionează din funcţie, iar reacţia la acest anunţ este destul de diferită.
Solicitaţi de reporterul agenţiei INFOTAG, persoane apropiate din anturajul guvernatorului BNM au spus că „nu este nimic de mirare şi nimic neobişnuit în fapta lui Sergiu Cioclea”.
„În aceşti trei ani, el a făcut totul pentru a realiza obiectivul principal – îndepărtarea sistemului bancar de acea margine periculoasă pe care se afla după criza bancară din 2014-2015. Și acum, când lucrul principal a fost făcut, când nimic nu mai amenință sistemul bancar, el a decis să transmită ștafeta altora”, a spus interlocutorul agenției.
El a atras atenția la faptul că rezultatele reformelor din sistemul bancar al Moldovei în cei trei ani de aflare în funcţia de guvernator al BNM, au fost recunoscute de partenerii externi ai Moldovei, inclusiv de Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Uniunea Europeană.
Decizia neașteptată a guvernatorului BNM de a demisiona a pus pe gânduri unii experţi în privinţa motivului plecării lui Sergiu Cioclea.
Directorul Institutului pentru Politică Eficientă, Vitalie Andrievschi, a menționat că ar putea exista mai multe motive pentru plecarea neașteptată a guvernatorului BNM, dar el este înclinat să creadă că „bancherul pleacă din motive personale”.
Deputatul Parlamentului din partea Partidului Socialiştilor, Bogdan Ţîrdea, susţine că priveşte totul în context.
„A plecat din funcţie directorul Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale, şi-au dat demisia două duzini de judecători care s-au compromis în ochii populației, de la BNM pleacă Sergiu Cioclea, toţi spun că în curând va pleca şi prim-ministrul Pavel Filip”, a spus el.
Potrivit lui Ţîrdea, toate acestea sunt legături unui lanț, numit „pachetul electoral al PDM și al liderului său, Vlad Plahotniuc”.
„PDM creează teren pentru lupta electorală în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Democrații au nevoie de asta ca să le spună alegătorilor: „Domnul Cioclea a făcut multe în reformarea sistemului bancar, dar nu a putut să returneze miliardul furat de la bănci Nu a făcut față acestei sarcini a autorităților. Și acum va fi un alt guvernator al băncii, care va trebui să returneze banii furați din bănci. Nu mă îndoiesc că altcineva chiar va face ceva pentru a recupera banii, dar acest lucru va avea și un scurt efect electoral pentru democrați în alegeri”, a concluzionat deputatul.
Alţi interlocutori susţin că motivul demisiei reprezintă „divergenţele guvernatorului BNM cu conducerea țării – cu Parlamentul și Guvernul și mai ales cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc”.
Întrebaţi care ar putea fi motivul unor asemenea neînţelegeri, experții nu exclud vânzarea unei participații de 63,89% în a treia, ultima bancă sistemică – Moldindconbank.
Potrivit acestora, guvernatorul BNM a pledat pentru venirea investitorilor strategici în sistemul bancar, lucru pe care domnul Cioclea l-a făcut cu succes la două bănci de sistem – Victoriabank și Moldova Agroindbank, în capitalul cărora a venit Banca Transilvania și un consorțiu de investitori, condus de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare .
În același timp, experții nu exclud diferite viziuni ale strategiei în implementarea reformelor sistemului bancar, punerea în aplicare a recomandărilor Basel-3 și recuperarea miliardului de dolari furat de la bănci.
Publicat de:Аелекс Алекс