UN EXPERT CONSIDERĂ CĂ SISTEMUL MIXT DE VOT NU ESTE POTRIVIT PENTRU MOLDOVA
„Reieșind din situația actuală a Moldovei, desfășurarea alegerilor în baza sistemului mixt este nepotrivită”, consideră directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, politologul Igor Boțan. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a comunicat miercuri, în cadrul unor dezbateri dedicate alegerilor parlamentare viitoare.
„În primul rând, nu știm deloc cum va avea loc votarea în stânga Nistrului. În al doilea rând, reforma teritorial-administrativă nu a fost realizată și, în acest context, circumscripțiile uninominale au fost formate în grabă și fără a lua în considerare multe detalii importante în procesul electoral. Este suficient să menţionăm că diaspora are dreptul să aleagă doar trei candidați”, a subliniat expertul.
În opinia sa, se încalcă și principiul reprezentativității deputaților, căci, din circumscripțiile uninominale, în Parlament pot intra candidați care au obţinut atât 50 de mii de voturi, cât și 5 mii de voturi.
„Bineînțeles că aprobarea unui anumit sistem electoral este o problemă care se rezolvă în interiorul țării. Dar partenerii europeni, la rândul lor, fiind adepții unuia dintre principiile fundamentale – neimplicarea în treburile interne ale statului – pot indica la încheierea Acordului de Asociere, care presupune un şir de obligații asumate de către Moldova”, a spus expertul.
Potrivit lui, „de aceea, este greșit să considerăm că alegerile de la Chișinău au devenit cauza principală a rezoluțiilor critice ale Parlamentului European, acest lucru fiind doar o „ultimă picătură” în șirul întreg de neconformități ale Moldovei referitor la prevederile de cooperare”.
Juristul Serghei Mișin, la rândul său, a spus că riscurile suplimentare în alegeri sunt create de inițiative precum „desfășurarea unui referendum în ziua alegerilor, precum și posibilitatea introducerii mandatului imperativ, ceea ce contravine Constituției”.
„De asemenea, îngrijorătoare este şi inițiativa anulării zilei tăcerii și încercarea înregistrării proiectelor de legi cu privire la necesitatea cunoașterii limbii române de către deputaţi, ceea ce nu este altceva decât o încercare de a impune restricții candidaților chiar înainte de alegeri”, a spus el.
Publicat de:Владимир