MINISTRUL FINANŢELOR CONSIDERĂ CĂ ŢARA TREBUIE SĂ ÎNVEŢE SĂ NU MIZEZE PE FINANŢAREA EXTERNĂ
Ţara trebuie să înveţe să trăiască fără granturi externe şi să mizeze mai mult pe mijloacele proprii, iar pentru aceasta trebuie să lupte cu evaziunea fiscală şi să majoreze veniturile la buget. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, prezentând vineri în Parlament proiectul bugetului de stat pentru anul 2019.
Potrivit lui, partea veniturilor la bugetul de stat în anul 2019 va constitui 42,12 mlrd. lei (+5,2 mlrd. lei sau 14,1%), cheltuielile – 47,66 mlrd. lei (+5,7 mlrd. lei sau 13,5%), cu un deficit de 5,53 mlrd. lei, iar principalele surse de finanțare a deficitului sunt finanțarea externă și veniturile interne din privatizarea proprietății de stat.
El a menționat că, până la sfârșitul anului, datoria publică va ajunge la 63 mlrd. lei, ceea ce este cu 6,1 mlrd. lei mai mult decât la sfârșitul acestui an. În același timp, ponderea sa în PIB spre sfârșitul anului nu va depăși 31%.
Potrivit documentului, transferurile către bugetul asigurărilor sociale se ridică la 8,57 mlrd. lei, iar la Fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală - 2,82 mlrd. lei. Transferurile către fondul medical include 2,71 mlrd. lei pentru implementarea programului național de sănătate și un împrumut de 37,7 mil. lei de la Banca Mondială pentru implementarea proiectului „Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”.
Secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Vitalie Iurcu, a subliniat că Produsul Intern Brut (PIB) în termeni reali față de anul 2018 va fi în creștere cu 4%, ceea ce va contribui la consolidarea economiei mondiale.
„În zona europeană, unde revin 70% din exporturile Moldovei, economia va creşte cu 2%, iar în țările CSI, care consumă 20% din exporturile moldovenești, creșterea PIB-ului este prevăzută la nivelul de 2,1%. În plus, așteptăm ca industria să crească cu 5%, ceea ce se datorează consumului intern și extern, precum și creșterii industriei auto, industriei ușoare și industriei alimentare. Agricultura va crește cu 4,5% ca urmare a creșterii volumului producţiei vegetale cu 4,8% și a producţiei animale cu 3,5%”, a spus el.
Potrivit altor indici din prognoza macroeconomică, inflaţia va fi de 4,9%. Cursul mediu al leului în raport cu dolarul american va fi la nivelul de 17,20 lei (17,56 lei la sfârşitul anului), exporturile vor creşte cu 13,1%, importurile – cu 9,4%, iar salariul mediu în sectorul real al economiei va constitui 6975 lei.
Publicat de:Любитель Юрий