LA CHIŞINĂU A FOST PREZENTAT UN PROGRAM DE COOPERARE ÎNTRE MOLDOVA ŞI RUSIA
„Noi piețe și tehnologii ca oportunitate pentru dezvoltarea cooperării inovatoare între Moldova și Rusia” – astfel de numeşte programul care a fost prezentat luni la Chișinău.
Potrivit agenției INFOTAG, șeful Rossotrudnicestvo în Moldova, Mihail Davîdov, a spus la ceremonie că organizația pe care o reprezintă este clientul și coordonatorul acestui proiect, propus în cadrul liniei de cooperare interstatală între statele membre ale CSI.
„La Chișinău, Rossotrudnicestvo colaborează de mult și cu succes cu reprezentanții Academiei de Științe a Moldovei (AŞM) și institutele sale în parte. În cadrul programului propus, mizăm în continuare pe promovarea ramurilor științifice”, a spus el.
Consilierul Președintelui RM, Corneliu Popovici, consideră că bine-cunoscutele centre de cercetare din Rusia au jucat un rol imens în dezvoltarea gândirii științifice a Moldovei în perioada sovietică.
„Chiar și clădirea în care suntem acum a fost construită pe atunci. Din nefericire, numărul programelor ştiinţifice cu Rusia a scăzut în ultimii ani, dar sperăm că ştiinţa celor două ţări se va renaşte prin acest proiect. Știința moldovenească are nevoie de un progres, de aceea trebuie să implementăm noi programe în domeniul inovaţiilor”, a spus el.
Șeful Departamentului de cooperare cu statele CSI al Agenției Federale Rossotrudnicestvo, Serghei Malenko, a menționat că Moscova ţine bine minte cercetările și realizările Moldovei.
„Pe lângă Federația Rusă, programului s-au alăturat deja Kazahstan și Belarus. Sperăm să interacționăm cu cercetătorii moldoveni din științele agricole, fizică și biologie, chimie și mediu. Acum mai mult ca niciodată trebuie să mergem pe calea restabilirii vechilor legături în știință”, a spus funcţionarul.
Vicepreședintele AŞM, Ion Tighineanu, a remarcat că în perioada 2008-2010, cercetătorii ruși și moldoveni au realizat doar pe linia unuia dintre fondurile de cercetare rusească 88 de proiecte.
„Mai târziu, împreună cu Fundația pentru Cercetări Umanitare din Federația Rusă au fost lansate încă opt proiecte. În baza acordului Federației Ruse cu Comisia Europeană, a fost aprobat proiectul EraNetRus +. În cadrul acestei subvenții europene se lucrează la trei proiecte. Dar oamenii de știință lucrează nu numai în cadrul programelor CSI sau ale UE. Suntem ferm convinși că știința nu are limite și că trebuie să se dezvolte”, a subliniat reprezentantul AŞM.
Publicat de:Владимир