ÎN MOLDOVA SE ATESTĂ O CONCENTRARE A MASS-MEDIA, FĂRĂ PREMISE PENTRU SCHIMBĂRI FUNDAMENTALE – REPREZENTANTUL OSCE
În Moldova se atestă o concentrare a mass-media, fără premise pentru schimbări fundamentale, a declarat reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Desir.
Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, la deschiderea Forumului mass-media 2018 la Chişinău, el a menţionat că „o asemenea situaţie limitează serios accesul cetăţenilor la informaţie”.
Potrivit lui, în spațiul mediatic domină mai mulți actori afiliați unor anumite grupuri, pe piața publicității nu sunt respectate principiile concurenței loiale, iar toate acestea limitează în mod serios posibilitățile de a purta discuții democratice în societate.
„Situația cu mass-media este destul de alarmantă în această regiune: jurnaliștii sunt amenințați și hărțuiți, mai ales atunci când încearcă să reflecte subiecte legate de corupție sau crima organizată. Încă există factori de știri false și de propagandă. Dar mass-media trebuie să lucreze pe principiile profesionalismului, trebuie să li se ofere un mediu sigur pentru activitate, astfel încât să joace rolul de piatră de temelie a democrației în societate”, a spus el.
Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat că „asigurarea activităţii independente a presei este una dintre prevederile importante ale Acordului de Asociere”.
„În ciuda reformelor legislative efectuate de autoritățile Republicii Moldova, în acest domeniu rămân încă multe de făcut, astfel încât normele republicii să corespundă standardelor europene. Acest lucru se referă mai ales la egalitatea de șanse pe piața publicităţii, relaxarea politicii fiscale în privinţa presei și accesul presei la informații”, a spus el.
Potrivit diplomatului, „o problemă serioasă pentru implementarea reformelor este politizarea instituțiilor statului și lipsa unui sistem de justiție independent”.
„De asemenea, subliniem faptul că lupta împotriva diseminării propagandei și dezinformării trebuie să se desfășoare pe o bază pragmatică, fără a încălca principiile activităţii independente a mass-media. Iar pentru o societate democratică este inacceptabil ca jurnaliștii să fie amenințaţi”, a spus diplomatul, menționând că „UE va continua să susțină Republica Moldova în domeniul mass-media, deoarece independența lor este extrem de importantă pentru o democrație sănătoasă”.
Publicat de:Любитель Юрий