BAŞCANUL GĂGĂUZIEI ŞI SPEAKERUL ADUNĂRII POPULARE CONSIDERĂ CĂ ACTIVITATEA CU PARLAMENTUL MOLDOVEI A FOST REUŞITĂ
Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, şi speakerul Adunării Populare a autonomiei (APG), Vladimir Kîssa, consideră că „activitatea cu Parlamentul Moldovei în cadrul Comisiei interparlamentare pentru armonizarea legislaţiei naţionale şi regionale a fost una reuşită”.
Potrivit agenţiei INFOTAG, joi ei au lansat o declaraţie de presă în contextul vizitei la Comrat a unui grup de experţi din cadrul proiectului CMI, finanţat de Guvernul Suediei.
Kîssa a reamintit că grupul de lucru comun al Parlamentului și APG a fost format în 2015 și „a devenit prima platformă parlamentară în 24 de ani, datorită căreia a început dialogul dintre Comrat și Chișinău”.
„Am reușit să obținem multe. Printre rezultate se numără prima şedinţă în deplasare a Guvernului RM la Avdarma, aprobarea planului strategic de dezvoltare a Găgăuziei, depolitizarea fondului rutier, deschiderea Agenției pentru dezvoltare regională a autonomiei cu un buget de până la 100 mil. lei”, a enumerat speakerul.
Irina Vlah crede că timp de 3,5 ani a fost stabilit un dialog bun între Parlamentul RM și Adunarea Populară.
„Am experiență de lucru în Parlamentul RM de legislaturile anterioare. Din păcate, au fost exemple când deputații din Parlamentul Moldovei nu știau unde este Găgăuzia și că acolo tot trăiesc oameni după legile Moldovei”, a spus ea.
Bașcanul consideră corectă avansarea pe calea adaptării legislației moldoveneşti la Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei din 1994.
„Platforma pentru dialog sub forma unui grup interparlamentar de deputați și-a atins obiectivul și a ajuns la o poziție comună privind statutul UTA Găgăuzia. Deputații APG și ai Parlamentul RM au mers în străinătate și au studiat experiența cooperării dintre autonomii și centru în alte țări. Și a meritat. Grupul a construit un dialog bun între deputaţii APG și deputaţii Parlamentului din diferite facțiuni. Niciun grup de lucru nu a ajuns la etapa de elaborare și de coordonare a pachetului de legi”, a spus ea.
Vlac a menționat că, deși proiectele de lege convenite au fost până la urmă modificate și adoptate de Parlament într-o altă formă, dar este evident „progresul în relațiile dintre regiune și centru”.
Kîssa și Vlah şi-au exprimat recunoştinţa faţă de Guvernul Suediei și proiectul CMI pentru asistența acordată în găsirea căilor de dialog.
Publicat de:Любитель Юрий