ÎN ZIUA ALEGERILOR PARLAMENTARE VOR AVEA LOC ŞI DOUĂ REFERENDUMURI
Pe 24 februarie 2019, în ziua alegerilor parlamentare, vor avea loc şi două referendumuri consultative: privind reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și privind împuternicirea alegătorilor cu dreptul de a revoca deputaţii care nu-şi exercită atribuțiile. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, aceasta este ultima decizie luată de Parlament în ziua expirării mandatului său. Decizia a fost aprobată vineri cu voturile a 53 deputați.
Prezentând iniţiativa legislativă, deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sârbu, a spus că desfăşurarea referendumului în aceeași zi cu alegerile parlamentare va permite reducerea cheltuielilor, deoarece, pentru organizarea plebiscitului, va fi necesară doar tipărirea buletinelor.
„Am analizat activitatea ultimelor organe legislative. Având în vedere activitatea colegilor din sectorul din stânga (a Partidului Socialiştilor – „I.") și a unora din sectorul de centru (a Partidului Comuniştilor – „I.”), numărul deputaţilor poate fi redus și mai mult decât până la 61 de deputați. Am considerat că această cifră (61 deputați – „I.”), pe de o parte, va asigura eficiența, iar pe de altă parte, nu vom mai avea deputați care să doarmă timp de patru ani în Parlament”, a spus el.
Sîrbu a menţionat că întrebarea privind revocarea deputaților se pune pentru a afla dacă poporul susține conceptual un astfel de mecanism şi pentru a începe apoi consultările și a elabora criteriile în baza cărora deputatul poate fi revocat.
El a spus că restricțiile care nu permiteau desfășurarea referendumului în aceeași zi cu alegerile au fost eliminate prin adoptarea modificărilor la Codul electoral.
Deputații de opoziție au obiectat, spunând că nu au văzut astfel de amendamente, dar şi că mai există decizia Curții Constituționale din 2014, care clarifică faptul că „legislația nu permite organizarea referendumului în ziua alegerilor”.
„Știm că desfăşurarea referendumurilor este posibilă şi în ziua alegerilor, ca să aflăm opinia oamenilor cu privire la deciziile importante. Noi am eliminat toate neajunsurile din legislație, astfel încât să nu existe interpretări cu două sensuri”, a declarat Sîrbu.
Deputatul Partidului Liberal, Lilian Carp, consideră că, pentru a schimba numărul deputaților, este necesară o justificare clară.
„Dacă urmăm logica autorilor inițiativei, atunci în Parlament ar trebui să rămână vreo 10-20 deputați”, a spus el.
„Nu ați prezentat nicio justificare pentru reducerea numărului de deputați la 61. În afară de aceasta, procedura de revocare a deputaților nu există în nicio țară democratică și în niciun stat european. Desigur, astfel de variante există în Coreea de Nord și în alte câteva țări. Dar nu cred că aceste țări sunt un exemplu pentru Moldova”, a declarat deputatul liberal Roman Boţan.
Deputatul Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu, a declarat că „majoritatea de la guvernare face ce vrea fără să țină seama nici de normele democratice şi nici de legislația țării”.
„În această situație, ar trebui să reduceți numărul deputaților la trei, pentru a crea majoritatea parlamentară în doi. Iar referendumul să fie desfăşurat referitor la faptul dacă cetățenii sunt de acord ca Partidul Democrat să rămână la putere după ce va pierde alegerile”, a declarat Deliu.
Sîrbu a spus că „referendumurile vor avea un caracter consultativ, iar deciziile finale vor fi luate în funcție de voința poporului”.
Potrivit opoziției, autoritățile inițiază referendumuri doar pentru a creşte participarea electoratului la alegeri și pentru a-și asigura legitimitatea după ce, în anul trecut, au anulat pragul minim de participare pentru validarea alegerilor.
Publicat de:Владимир