PERSONALITĂŢI CUNOSCUTE ÎN „VEACUL ABSURDULUI” – PROIECTUL CREATIV AL INESSEI DERMENJI
„Veacul absurdului” – astfel şi-a numit proiectul creativ tânăra autoare Inessa Dermenji. Potrivit agenției INFOTAG, ea a adunat într-o carte aproape treizeci de interviuri pe care le-a luat de la personalităţi cunoscute din diferite domenii – politic, business, justiţie, cultură, artă, sport, religie.
„În aceste interviuri, fiecare personaj răspunde la o varietate de întrebări, dezvăluindu-şi viziunea neconvențională asupra evenimentelor care au loc, asupra trecutului și viitorului, asupra lumii înconjurătoare. În acest proiect, am încercat să înțeleg cum trăim toți în acest veac, pe care l-am numit „Veacul absurdului”. Ce înseamnă veacul absurdului?! Este timpul în care ne-am pomenit – veacul egoismului, narcisismului, iresponsabilității și consumului”, a spus autoarea la lansarea cărţii.
Ea speră că a reușit să arate personalitățile binecunoscute dintr-o parte mai puțin cunoscută.
„În aceeaşi carte am adunat 29 de eroi, 29 de istorii, 29 de fotografii. Fiecare îşi are propriul destin și propriile motive de a proceda anume așa cum consideră de cuviință. Acești 29 de oameni, într-un fel sau altul, sunt responsabili nu numai pentru ei înșiși, ci și pentru cei care îi înconjoară și pentru viața întregii țări. Ei au reușit să devină primii în domeniul lor, au fost mereu diferiți – ei creează istorii. „Veacul absurdului” este istoria noastră comună, istoria unei personalităţi, istoria unei sorţi în parte, istoria acțiunilor sau a inacțiunilor”, a explicat Inessa Dermenji.
În carte, răspunsuri la întrebările neconvenţionale ale autorului au dat fostul președintele Vladimir Voronin, foştii președinţi ai Curții Constituționale, Dumitru Pulbere și Alexandru Tănase, foști miniștri Iurie Leancă, Ion Păduraru, Oleg Efrim, compozitorul Eugen Doga, oamenii de afaceri Victor Miculeț, Gabriel Stati, Veaceslav Platon, preşedintele Asociației de Lupte, Dorin Damir, doctorul Mircea Sofroni și multe alte personalități marcante.
„Trebuie să ţinem minte că toți suntem oameni, indiferent de naționalitate sau limbă. Principala noastră diferență constă în faptul că trăim în state diferite, iar să fim numiţi altfel decât moldoveni înseamnă o blasfemie și o crimă faţă de strămoșii noștri”, spune Vladimir Voronin în interviu.
Fostul prim-ministru Iurie Leancă, la rândul său, notează că, fără a schimba sistemul, este puţin probabil ca țara să treacă peste greutăţi.
„Independență absolută nu există. În ceea ce privește libertatea individuală, nu putem construi „comunismul” într-o singură familie. Ieşi în stradă, vezi drumuri stricate, oameni care cerşesc, o țară săracă din punct de vedere cultural și social - și asta lovește în libertatea ta personală. Prin urmare, trebuie să schimbăm sistemul și atunci aceasta se va reflecta asupra individualităţii și libertăţii personale a societății în întregime”, a subliniat Leancă.
Publicat de:Любитель Юрий