MOLDOVA NU A EXECUTAT JUMĂTATE DIN DECIZIILE CURŢII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI
Moldova se numără printre ţările care cel mai rău execută deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul Consiliului Europei (CoE), despre aceasta s-a vorbit la Strasbourg, la şedinţa trimestrială a Comitetului de Miniştri ai CoE în vederea supravegherii executării hotărârilor CEDO.
Potrivit articolului 46 din Convenția privind Drepturile Omului, statele participante sunt obligate să execute hotărârile CEDO, însă din cele 405 verdicte împotriva Moldovei, Guvernul a executat doar 205 (50,62%). Situația este mai gravă doar în Ucraina, unde au fost executate 37,8% din rezoluții, Rusia – 29,82% și Azerbaidjan – 1,46%.
Cea mai bună situație în acest domeniu este în Andorra, Danemarca, Monaco și Norvegia, în privinţa cărora sunt închise toate cazurile examinate. România a executat 83,73% din hotărârile CEDO.
La reuniunea actuală, care se încheie joi, va fi examinată executarea hotărârilor Curţii de la Strasbourg în trei cazuri împotriva Moldovei. Este vorba cazurile Corsacov din 2006, Levinţa din 2009 și Taraburca din 2012. Acestea se referă, în special, la tortură şi rele tratamente în locurile de detenție aflate în custodia poliției; investigații ineficiente; condamnarea pe baza dovezilor obținute ca urmare a torturii; lipsa unor căi de atac civile eficiente care necesită despăgubiri pentru rele tratamente.
Publicat de:Аелекс Алекс