POLONIA A CERUT AUTORITĂŢILOR MOLDOVEI SĂ RESPECTE STANDARDELE DEMOCRATICE LA ALEGERILE PARLAMENTARE
Polonia a cerut autorităţilor Moldovei să respecte standardele democratice la alegerile parlamentare, precum şi să nu implice Polonia în lupta politică internă din Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta s-a discutat la întrevederea de marţi a Ambasadorului Poloniei în RM, Bartlomiej Zdaniuk, cu premierul Pavel Filip.
Întrevederea a avut loc la inițiativa părții poloneze și a fost dedicată discutării situației politice interne din Republica Moldova în legătură cu viitoarele alegeri parlamentare. Pe pagina de twitter a Ambasadei Poloniei la Chișinău se menţionează că „a avut loc o discuție bună și sinceră cu premierul Pavel Filip despre problemele campaniei electorale”.
„Am transmis un mesaj clar despre necesitatea ca autoritățile moldovenești să respecte pe deplin standardele democratice. De asemenea, a fost prezentată în mod clar poziția cu privire la neacceptarea oricărei folosiri a Poloniei în campania electorală – nu am dat şi nici nu vom da acordul nostru pentru astfel de acțiuni”, se subliniază în comunicat.
Serviciul de presă al Guvernului Moldovei a comunicat despre întâlnire, dar în contextul „integrării europene a RM”, dar nu al campaniei electorale. În comunicat s-a menționat că la întrevedere a fost discutată „agenda europeană a Moldovei” și „o serie de chestiuni actuale de pe agenda relațiilor bilaterale moldo-poloneze”.
În acelaşi timp, serviciul de presă al Guvernului a publicat şi fotografii de la întrevedere. Din imagini se vede că împreună cu premierul la întrevedere a participat deputatul Partidului Democrat, Igor Vremea, care a condus comisia parlamentară pentru elucidarea „circumstanţelor imixtiunii Fundaţiei „Open Dialog” şi a preşedintei acesteia, Ludmila Kozlowska, în politica internă a Moldovei”.
În raportul comisiei este menționată în mod repetat Polonia și cetățeanca Poloniei, Ludmila Kozlowska, care conduce Fundația. Se știe că comisia a făcut apel la autoritățile poloneze de a contribui la desfășurarea unei proprii investigații, iar Varșovia a cerut ca autorităţile să nu implice Polonia în problemele luptei politice interne din Moldova.
Ludmila Kozlowska și Fundația „Open Dialog” s-au pomenit în centrul atenției în Moldova după ce mass-media proguvernamentală a acuzat Fundația de implicare în treburile Moldovei și de finanțarea ilegală a opoziției proeuropene. Comisia creată de Parlament în acest sens a ajuns la concluzia că astfel de ingerințe au loc, „Fundația „Open Dialog” a desfășurat activități subversive” împotriva Moldovei, Poloniei și altor state din Europa de Est, implicând în această activitate politicieni din opoziție și activiști ai societății civile. Comisia a recomandat Procuraturii Generale să inițieze o investigație a acestui caz, deoarece liderii opoziției menționați în raport „lucrează pentru serviciile speciale rusești”.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că Andrei Năstase și Maia Sandu ar putea fi trași la răspundere penală pentru „trădare de Patrie” și „spionaj” din cauza colaborării cu fundația respectivă. În același timp, el a făcut referire la raportul comisiei parlamentare, în care se spune că „serviciile secrete ale Poloniei au dovezi că acţiunile Fundației „Open Dialog” au fost conduse de serviciile secrete ale Rusiei”. După aceea, în presa a apărut presupuneri că, pe această bază, s-ar putea ca liderii de opoziție să nu fie admişi la participarea la alegerile parlamentare.
Publicat de:Владимир