ÎN CONDIŢIILE PROBLEMELOR CU FINANŢAREA EXTERNĂ, RATA DE BAZĂ TREBUIE SĂ RĂMÂNĂ LA NIVELUL DE 6,5% – EXPERŢI
În condiţiile problemelor cu finanţarea externă, în special, din Uniunea Europeană, rata de bază trebuie să rămână la nivelul de 6,5%. De această opinie sunt participanţii profesionişti ai pieţei de capital a Moldovei, cu care a discutat miercuri dimineaţa corespondentul agenţiei INFOTAG.
„Cred că la şedinţa de astăzi Comitetul Executiv al Băncii Naționale (BNM) va lăsa neschimbat principalii indicatori ai politicii monetare, în primul rând, rata de bază, care se menţine de mai mult timp la nivelul de 6,5%. Da, sunt de acord că, teoretic, în situația actuală de pe piața financiară, aceasta ar trebui diminuată. Dar acum cel puțin doi factori evidenţi împiedică acest lucru: problemele cu finanțarea externă a țării și viitoarele alegeri parlamentare din 24 februarie 2019”, a spus interlocutorul agenției.
Dealerul valutar al unei bănci consideră că totul se reduce la o concluzie logică care predomină asupra celorlalte.
„Situația stabilă actuală la nivel macroeconomic este mai potrivită pentru a fi „conservată” pentru o anumită perioadă de timp. La urma urmei, dacă rata de bază va fi diminuată chiar şi cu un punct procentual, acest lucru ar putea „bulversa situația”, iar apoi, pentru a o stabiliza, rata va trebui să fie din nou ridicată, ceea ce ar fi un fenomen nedorit pentru piață”, a spus dealerul.
Alți interlocutori au subliniat că în situația actuală nu este posibilă creșterea indicatorilor politicii monetari, deoarece băncile au valori prea mari ale lichidității curente.
„Prin urmare, dacă ar fi după mine, în locul noului guvernator al BNM, Octavian Armaşu, aș „păstra” situația actuală pentru a menține stabilitatea macroeconomică, care, în condiţiile indicatorilor actuali ai politicii de reglementare, nu este amenințată de nimic”, a menționat unul dintre participanții pieţei.
INFOTAG precizează: În prezent, rata de bază a BNM este de 6,5%, rata creditelor și depozitelor overnight este de 9,5%, respectiv, 3,5%. Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă este de 42,5%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă – 14%
Publicat de:Владимир