ÎN 2019, ECONOMIA MOLDOVEI VA CREŞTE ÎN CEL MAI BUN CAZ CU 5,2% – EXPERT-GRUP
În anul 2019, economia Moldovei va creşte cu 5,2% potrivit prognozei optimiste sau cu 3,5% potrivit prognozei pesimiste, consideră analiştii de la Centrul Expert-Grup.
Potrivit agenției INFOTAG, joi, la lansarea publicaţiei economice bianuale „MEGA”, experţii au menţionat că, „indiferent de prognoză, veniturile populației vor continua să crească. Ascensiunea veniturilor va alimenta cheltuielile de consum ale gospodăriilor casnice (5,6-4,3%), cheltuieli care, de partea cererii agregate, vor rămâne un motor esențial al creșterii economice”.
„Creșterea PIB-ului Moldovei va fi asigurată de creșterea producției industriale (cu 4,3-4,9%) și a agriculturii (4,1-7,2%). La creşterea economiei va contribui comerțul (5,4-6,8%), construcțiile (6,8-7,8%), serviciile de transport (4,3-5,2%). Va continua tendința pozitivă în ceea ce privește veniturile din impozitele pe produs (TVA, accize, taxe vamale)”, spun experții.
Ei au remarcat că, „din cauza ratei de bază scăzute, care s-a consolidat la un nivel minim istoric (6,5%), în 2019 se așteaptă o creștere a creditării.
„Anul viitor, băncile vor acorda mai multă atenție persoanelor fizice, respectiv, va crește semnificativ volumul creditelor de consum. Va continua extinderea activității organizațiilor de microfinanțare, determinată de cererea persoanelor fizice,. În a doua jumătate a anului va crește şi creditarea agenților economici, având în vedere creșterea „apetitului” investițional al companiilor, precum și diminuarea supravegherii de stat la mai multe bănci mari. Conform previziunilor, volumul creditelor acordate în moneda națională va crește cu 3-15%, iar în valută străină – cu 10-17%”, spun experții.
Potrivit acestora, „este destul de probabilă o accelerare a procesului investițional, chiar dacă planează mari incertitudini asupra magnitudinii creșterii”.
„În scenariul pesimist anticipăm o creștere de 6,5% a investițiilor în active imobilizate, creșterea fiind mai mare în cazul celor private decât publice. În scenariul pozitiv, creșterea scontată de noi este de circa 8,5%, antrenată într-o mare măsură de investițiile publice (+11,5%), dar și de expansiunea mai solidă a celor private (+8%). În orice caz, după o lungă perioadă de restrângere a activității investiționale, aceste rate de creștere trebuie văzute ca nesatisfăcător de mici, sub potențialul oferit de resursele acumulate de sectorul financiar și de firme și sub necesarul economiei în ansamblu”, spun experţii.
Publicat de:Любитель Юрий