AVOCAŢII LUI VEACESLAV PLATON CONSIDERĂ CĂ ATITUDINEA JUSTIŢIEI FAŢĂ DE EL NU ESTE IMPARŢIALĂ
Atitudinea justiției faţă de omul de afaceri Veaceslav Platon este nedreaptă și este dirijată de autoritățile Moldovei, consideră avocații săi Alexandru Bodnariuc și Elena Leancă.
Potrivit agenției INFOTAG, joi, la o conferință de presă, Bodnariuc a spus că proces împotriva lui Platon la Curtea de Apel Chișinău este „circ“.
„La Curtea de Apel se examinează primul dintre cele trei dosare ale clientului nostru. În cadrul acestuia, el a fost condamnat la 18 ani de închisoare, iar decizia a fost luată de judecătoarea Galina Moscalciuc. Aceea Moscalciuc care din octombrie 2018 se află după gratii, fiind suspectată de crearea unei scheme de corupție în propria instanţă. S-ar părea că, în acest caz, ar fi rezonabil ca colegiu Curţii să asculte cu atenție argumentele apărării lui Platon”, a spus el.
Bodnariuc a amintit că în instanța primară Platon a fost lipsit de posibilitatea de a pune întrebări martorilor, nu l-au mai adus la judecătorie, iar la ultima etapă a procesului, şedinţele aveau loc în lipsa avocaților pe care i-a ales personal Platon.
„Speram că la Curtea de Apel vom avea posibilitatea să ne expunem argumentele, să chemăm martorii și să le punem întrebări. Desigur, şi clientul nostru avea dreptul la cuvânt. Dar președintele colegiului Curţii, Xenofon Ulianovschi, respinge toate cererile apărării. De exemplu, el însuși examinează cererea de recuzare a completului de judecători ai Curţii de Apel. Deși în această privinţă există o prevede a Curții Constituționale a RM. În prevedere se menţionează că judecătorul (a cărui recuzare este solicitată) nu poate examina recuzarea. Dar Ulianovschi poate”, a spus avocatul lui Platon.
El a subliniat că Curtea de Apel a respins toate cererile apărării privind expertiza documentelor atașate la materialele dosarului.
„E ciudat, dar instanței i se permite să numească expertize cu privire la diferite dosare, să zicem, al lui Ilan Şor, și uneori se tergiversează chiar şi jumătate de an, dar în cazul nostru imediat spun „nu” ”, susţine avocatul.
El este convins că dosarul împotriva lui Platon are substrat politic.
„Ceea ce se întâmplă nu are nimic de-a face cu justiția imparțială și echilibrată. Ceea ce se numește „cazuri penale împotriva lui Platon” este o răfuială a unei persoane”, crede el.
Potrivit celui de-al doilea avocat, sunt încălcate procedurilor legale în sala de întâlniri, căci întâlnirile lui Platon cu avocații sunt supravegheate video, iar convorbirile sunt înregistrate.
„Legea stipulează clar că convorbirile avocaților cu clienții lor sunt strict confidențiale. De mai bine de 2,5 ani, lui Platon i se refuză să se întâlnească cu familia sa, să primească colete, el fiind ținut în subsolul penitenciarului nr. 13 din Chișinău. El este supus presiunilor, fiind umilind prin condițiile de detenție și atitudine. În ciuda numeroaselor noastre plângeri în privinţa administrației penitenciarului și personal pe numele directorul său, Igor Pîntea, situația nu s-a schimbat de foarte mult timp”, a menționat Elena Leancă.
Publicat de:Любитель Юрий