IPRE: MOLDOVA A ATINS ANUMITE REZULTATE ÎN REALIZAREA OBIECTELOR PARTENERIATULUI ESTIC
Republica Moldova a atins anumite rezultate în realizarea obiectelor strategice ale Parteneriatului Estic (PaE). Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează în studiul „20 de livrabile ale PaE pentru 2020”, prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe, de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE)
Șeful Delegației UE în Moldova, Peter Michalko, a reamintit că anul viitor se vor împlini 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, astfel că e timpul pentru a evalua rezultatele, pentru a identifica progresele înregistrate în politicile și relațiile dintre țările membre ale programului și Uniunea Europeană.
„Parteneriatul Estic este o componentă-cheie a politicii externe a Uniunii Europene, în cadrul căruia accentul nu se pune doar pe avantajele economice și pe creșterea comerțului, ci și pe susţinerea consolidării democrației și a drepturilor fundamentale ale omului. De la aprobarea celor 20 de rezultate scontate, care ar trebui realizate până în 2020, au fost făcuţi pași concreți spre o economie mai viabilă”, a spus el.
Michalko a dat asigurări că UE va continua să colaboreze cu țările Parteneriatului Estic pentru a obține rezultate concrete în domeniul justiției și pentru a crea un mediu mai favorabil pentru societatea civilă, dar și pentru mass-media independentă.
„Cele mai importante realizări din ultimul an au fost: crearea Școlii Europene a Parteneriatului Estic, susţinerea întreprinderilor mici și mijlocii, precum și creșterea comerțului între țările partenere și UE”, a spus el.
Potrivit studiului, rezultate moderate au fost atinse în șase obiective strategice, iar rezultate medii – în 13 obiective. Scopul a fost atins doar la un singur punct – participarea elevilor din Moldova la Școala Europeană a Parteneriatului Estic.
Rezultate moderate au fost obținute în domeniul cooperării autorităţilor cu societatea civilă, accesul la finanțare și infrastructura financiară, creșterea oportunităților de angajare la nivel local, îmbunătățirea pieței serviciilor digitale, precum și statul de drept și combaterea corupției.
Potrivit experților, societatea civilă devine din ce în ce mai activă în procesul de monitorizare a politicilor și a Guvernului, dar există temeri că proiectul de lege privind organizațiile necomerciale, adoptat în a doua lectură, va fi modificat semnificativ în versiunea finală.
Rezultate medii au fost obținute în domeniul egalității de gen și nediscriminării, comunicării strategice și mass-media, sprijinului acordat întreprinderilor mici și mijlocii, implementării Acordului de Liber Schimb cu UE, reformei administrației publice, precum și în domeniul consolidării securității, extinderii Rețelei transeuropene de transport, livrării de energie, utilizării energiei regenerabilă, în domeniul mediului, liberalizării regimului de vize, educației, cercetării și inovării.
Publicat de:Владимир