COMPANIA „INTERTEHTEST” ÎMPREUNĂ CU INSTITUTUL TURC DE STANDARDIZARE ŞI ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ DE CERTIFICARE AU PREZENTAT LA CHIŞINĂU ORGANUL DE CERTIFICARE HALAL
Renumita companie moldovenească „Intertehtest”, în parteneriat cu Institutul Turc de Standardizare (TSE) şi Organizaţia Internaţională de Certificare (ICAS), cu susţinerea Institutului de Standardizare și Metrologie al Țărilor Islamice (SMIIC), a prezentat la Chişinău organul de certificare HALAL.
„Certificatul HALAL oferă garanţia că producția și produsele nu conțin componente interzise de religia islamică. Prezenţa unui astfel de certificat arată că produsele fabricate de un anumit producător nu conţin componente interzise de Islam sau că produsele nu au fost în contact cu ceea ce Islamul consideră a fi „necurat” ”, a spus la prezentare directorul general al „Intertehtest”, Serghei Mihalciuc.
Compania „Intertehtest” a fost autorizată de Institutul Turc de Standardizare şi Organizaţia Internaţională de Certificare, cu susţinerea Institutului de Standardizare și Metrologie al Țărilor Islamice, ai cărui membri sunt 40 de state islamice, să desfășoare, conform standardelor SMIIC, activități de certificare în Republica Moldova și în țările din Europa de Est.
„Specialiștii noștri vor evalua producția unei game largi de produse agricole și animaliere, precum și produse alimentare în Republica Moldova și peste hotare în vederea respectării standardelor SMIIC”, a declarat Serghei Mihalciuc, care a menționat că pentru exportatorii moldoveni care deţin certificatul HALAL sunt eliminate un şir de bariere tehnice la exportul producţiei în țările islamice.
El a atras atenția asupra faptului că certificatul HALAL se referă nu numai la standardele înalte de calitate pentru producţia agricolă, animalieră și industrială, ci și la cerințele privind ambalarea, depozitarea, transportarea și siguranța igienică a acesteia.
Participanții la prezentarea organului de certificare HALAL în Moldova au menţionat că „Intertehtest” și Institutul Turc de Standardizare și-au unit forțele pentru a introduce și a dezvolta certificarea HALAL, având drept scop de a oferi servicii care demonstrează consumatorilor că producţia respectă cu stricteţe cerințele religiei islamice.
Fiecare etapă a certificării HALAL presupune prelevarea probelor pentru analiza aprofundată și testarea în laboratoarele moderne de acreditare din Republica Moldova și Turcia.
La prezentarea organului de certificare HALAL în Republica Moldova au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naţionale pentru Siguranța Alimentară (ANSA), Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, ambasadelor statelor musulmane acreditate în RM, ai clerului (imam), Agenției Turce TIKA, precum și manageri ai întreprinderilor autohtone.
Publicat de:Аелекс Алекс