VOLUMUL INVESTIŢIILOR ÎN AGRICULTURA MOLDOVEI A CRESCUT CU 22%
În anul 2018, volumul investiţiilor în agricultura Moldovei a crescut cu 22% şi a depăşit 6 mlrd. lei ($346,5 mil.). Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc, joi, în cadrul unei conferinţe de presă la care a prezentat raportul de activitate a ministerului pentru anul curent.
Potrivit lui, creşterea investiţiilor prin intermediul programelor de stat şi susţinerii externe a condus la creşterea cererii de subvenţii de stat, valoarea solicitată a acestora fiind de peste 1 miliard de lei (două treimi pentru investiţii în achiziţionarea echipamentelor postrecoltare şi a tehnicii agricole).
"Creşterea se datorează faptului că producătorii agricoli au început să înţeleagă importanţa investiţiilor, fără de care nu poţi crea un sector eficient şi competitiv. Este pentru prima dată când a fost înregistrată o cerere atât de mare de subvenţii, fapt ce arată încă o dată interesul fermierilor de a investi şi dinamica pozitivă a dezvoltării sectorului", crede Ciubuc.
El a spus că, în acest an, aproximativ 7,4 mii de fermieri au depus cereri la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) pentru a primi subvenţii, fiind cu un sfert mai mult decât în anul trecut.
Ministrul a menţionat că volumul total al producţiei agricole a crescut cu 12%, exporturile - cu 15,5%, peste 50 de mii de persoane au obţinut acces la canalizare şi aprovizionarea cu apă, iar datorită diverselor proiecte de susţinere a antreprenoriatului în domeniul agriculturii, au fost deschise circa 60 de întreprinderi.
Potrivit raportului, în cadrul proiectului "Livezile Moldovei", conceput pentru anii 2016-2022, agricultorii au beneficiat de credite preferenţiale în sumă de circa 9,8 mil. euro. Pentru prima dată în acest an, împrumutul poate fi obţinut nu numai pentru dezvoltarea plantaţiilor perene, ci şi pentru culturile de legume.
Peste 30 de acte normative au fost aduse în concordanţă cu prevederile Acordului de Asociere Moldova-UE şi au fost luate măsuri pentru consolidarea capacităţilor instituţionale ale structurilor subordonate ministerului. Acest lucru a fost posibil datorită Programului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală pentru ţările din Vecinătatea Europeană (ENPARD) şi datorită diferitelor proiecte tehnice.
Publicat de:Любитель Юрий