VICEPREMIERUL CRISTINA LESNIC CONSIDERĂ CĂ ANUL 2018 A FOSTUL UNUL DINTRE CEI MAI REUŞIŢI DIN PUNCT DE VEDERE AL PROCESULUI DE REGLEMENTARE
Anul 2018 a fostul unul dintre cei mai reuşiţi din punct de vedere al procesului de reglementare transnistreană. Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut vicepremierul Cristina Lesnic, care, miercuri, într-o conferinţă de presă, a prezentat bilanţul de activitate a Biroului pentru Politici de reintegrare în anul 2018.
"Anul 2017 a fost concentrat pe semnarea unui şir de protocoale, iar deja în acest an Biroul pentru Politici de Reintegrare a reuşit să implementeze aceste decizii pentru a oferi servicii cetăţenilor şi pentru a restabili încrederea între ambele maluri ale Nistrului", a spus ea.
Potrivit viceprim-ministrului, datorită schimbării caracterului procesului de negocieri de la agresiv la unul mai constructiv, a crescut dinamica activităţii Biroului, fiind desfăşurate 30 de întâlniri la nivel de negociatori (nouă în 2017) şi 88 de întâlniri la nivelul grupurilor de lucru (32).
"Au fost implementate 49 de proiecte, pentru care au fost acordate circa 15 mil. lei din Fondul de Reintegrare. Din numărul total de proiecte, 45 se referă la localităţile din Zona de Securitate", a spus ea.
Cristina Lesnic a menţionat că a fost restabilit controlul asupra a 88% din suprafaţa totală a terenurilor agricole (este vorba de terenurile amplasate după drumul Rîbniţa-Tiraspol - "I."), în special au fost eliberate 125 de certificate pentru 5,7 hectare de teren.
"Pentru a simplifica accesul la terenuri, am convenit ca perioada de acces să fie de 20 de ani. Amintesc că mecanismul din anul 2006 presupunea acordarea de drepturi asupra terenurilor pentru o perioadă de un an. Vreau să vă asigur că accesul la terenuri se bazează pe documentele cadastrale ale autorităţilor constituţionale ale Moldovei", a subliniat ea.
Viceprim-ministrul a menţionat că elevii şi profesorii de la opt şcoli din Transnistria cu predare în limba de stat pot circula liber în baza unor legitimaţii, fără a fi verificaţi la aşa-numitele puncte de control transnistrene.
"Mecanismul de apostilare a diplomelor (de la universitatea din Transnistria) funcţionează pe deplin. Au fost eliberate 201 de apostile, dintre care majoritatea (54) sunt destinate pentru studii în Italia. Un alt mecanism nou presupune înmatricularea transportului (eliberarea plăcuţelor neutre de înmatriculare pentru locuitorii din Transnistria - "I."). Pentru prima dată, avem reprezentanţi ai Agenţiei de Servicii Publice care lucrează în birouri la Tiraspol şi Rîbniţa. Până în prezent, de acest mecanism au beneficiat 2,2 mii de persoane. Este deosebit de important că 1,73 mii de persoane s-au adresat la Agenţia de Servicii Publice pentru a înlocui permisul de conducere transnistrean cu permisul moldovenesc", a spus ea.
Lesnic a menţionat că autorităţile Moldovei intenţionează să efectueze o evaluare a podului de peste Nistru între localităţile Bîcioc şi Gura Bîcului pentru a o actualiza, astfel încât pe pod să poată trece maşini cu greutatea de până la 40 de tone, "dar cu condiţia ca partea transnistreană să nu instaleze un terminal vamal internaţional".
Publicat de:Любитель Юрий