ÎN GĂGĂUZIA A FOST ADOPTATĂ PROPRIA LEGE CU PRIVIRE LA PATENTA DE ÎNTREPRINZĂTOR
Comitetul Executiv și Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) au adoptat marți propria lege regională „Cu privire la patenta de întreprinzător”. Aceasta a fost adoptată în două lecturi cu voturile a 25 de membri ai APG prezenți la şedinţă.
Potrivit agenției INFOTAG, documentul a fost elaborat în regim de urgență, după ce, la sfârșitul lunii decembrie 2018, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a luat decizia finală privind anularea acesteia. În regiune activează pe bază de patentă mai mult de 2 mii de persoane.
După adoptarea legii, mai mulţi deputați ai APG au discutat despre apărarea împuternicirilor Găgăuziei.
Deputatul Grigorii Uzun şi-a invitat colegii din parlamentul regional să se unească şi în jurul altor chestiuni problematice.
„Am fost recent la piața din Vulcănești, unde am fost întrebat de renumitul nostru medic veterinar (cu o experiență de 40 de ani): cum s-a întâmplat că mi-a fost luată ştampila Serviciului Veterinar? De ce voi, membrii APG, nu ne ajutaţi? Nu i-am putut răspunde. Să ne gândim la ce putem face. Poate că atunci vom crea propriul serviciu veterinar”, a spus deputatul.
Deputatul Serghei Cimpoieş a propus adoptarea unei legi privind serviciul fiscal de stat al Găgăuziei, care va fi apoi introdusă în cadrul legislației naționale.
Deputatul Grigorii Diulgher a vorbit despre plângerile alegătorilor referitor la absența în regiune a comisiei proprii de stabilire a invalidităţii.
„Persoanele cu dizabilități cu greu pot ajunge la Comrat. Și sunt impuşi să meargă la Chișinău. Cetățenii îmi spun că la Chișinău sunt umiliți la comisie și refuză să meargă acolo”, a spus el.
Președintele APG, Vladimir Kîssa, a propus deputaților să nu facă „show” la şedinţa specială, ci „să prezinte problemele”.
Deputatul Nikolai Ivanciuk consideră că APG trebuie împreună cu Comitetul Executiv să obţină respectarea drepturilor și împuternicirilor.
„Trebuie să arătăm Chișinăului că nu avem nevoie de nimic străin, dar nici nu vom renunța la ale noastre. Trebuie să avem propriile servicii – veterinar, fiscal și altele, dar acestea trebuie să fie în subordinea instituţiilor corespunzătoare de la Chișinău. Nu vrem să fim în subordinea vreunui raion”, a spus el.
INFOTAG: La sfârșitul lunii noiembrie, Parlamentul Republicii Moldova a prelungit termenul de activitate în baza patentei de întreprinzător până la sfârșitul anului 2019.
Publicat de:Аелекс Алекс