LUCRĂRILE DE CONSTRUCŢIE A GAZODUCTULUI UNGHENI-CHIŞINĂU VOR ÎNCEPE CU CONSTRUIREA COMPLEXULUI ADMINISTRATIV GHIDIGHICI
Compania română „Transgaz” a început lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta anunţă Ministerul Economiei şi Infrastructurii al Moldovei.
În ajun a fost semnat contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului administrativ Ghidighici, fapt ce „marchează etapa de începere a construcției gazoductului și implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transport gaze naturale Iași-Ungheni-Chișinău”.
„Mă bucur că au început lucrările acestui obiectiv de interes național pentru Republica Moldova. Construcția conductei va duce la dezvoltarea durabilă a economiei naționale. Datorită acestui proiect avem o nouă alternativă de gaz, care va consolida securitatea energetică. De asemenea, acest proiect înseamnă și prețuri mai mici la gaz pentru cetățenii noștri”, a menționat ministrul Chiril Gaburici.
După cum a informat anterior INFOTAG, la începutul anului 2018, operatorul român „Transgaz” a achiziţionat prin intermediul reprezentanţei sale „Eurotransgaz” întreprinderea moldovenească „Vestmoldtransgaz”, care este operatorul gazoductului Ungheni-Iași. Valoarea tranzacţiei a constituit 180 mil. lei. Compania română s-a angajat să investească în decurs de doi ani cel puţin 93 mil. lei în construcţia gazoductului.
Anterior, Moldova şi România au construit gazoductul magistral transfrontalier Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 km, care a fost dat în exploatare încă în anul 2014 cu scopul de a reduce dependenţa Moldovei de unicul furnizor actual – compania rusă „Gazprom”. Construcţia conductei de gaz a costat 26,5 mil. euro, dintre care 80% au fost achitate de partenerii români şi europeni. Însă conducta nu a fost activată la capacitate maximă.
Următoarea etapă a proiectului este construcţia pe teritoriul Moldovei a gazoductului Ungheni-Chişinău, precum și a conductei de gaz Onești-Lețcani și a stației de compresoare pe teritoriul României.
Finalizarea proiectului va însemna consolidarea piețelor statelor membre ale UE cu țările Parteneriatului Estic și asigurarea securității aprovizionării cu gaze către regiune.
Inițial, proiectul a fost planificat să fie implementat până la sfârșitul anului 2018. Apoi, după semnarea contractului cu „Transgaz”, lucrările de construcție urmau să fie lansate în iunie, apoi în toamnă.
Gazoductului Ungheni-Chișinău va avea o lungime de aproximativ 120 km. Acesta va putea furniza anual Republicii Moldova circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce va acoperi pe deplin necesitățile Moldovei.
Pentru proiect, BERD și BEI vor aloca credite a câte 41 mil. euro, iar UE va acorda un grant în valoare de 10 mil. euro.
În prezent, Moldova obţine de la „Gazprom” 100% din gazul consumat.
Publicat de:Аелекс Алекс