PLANUL INDICATIV DE INVESTIŢII PREVEDE REALIZAREA ÎN MOLDOVA A 17 PROIECTE ÎN VALOARE DE 917 MIL. EURO
Planul indicativ de investiții în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T), elaborat de Comisia Europeană și Banca Mondială, prevede realizarea în Moldova, până în anul 2030, a 17 proiecte de infrastructură în valoare de 917 mil. euro.
Potrivit agenţiei INFOTAG, 12 proiecte vizează construcția și reabilitarea autostrăzilor, cu un total de 1000 km, iar investițiile vor însuma 787 mil. euro.
Printre cele mai scumpe proiecte se numără Bălţi-criva (128,7 mil. euro), Chișinău-Cornești (89,5 mil. euro) și Chișinău-Cuciurgan (66,4 mil. euro).
De asemenea, se prevede și construcția a trei centre logistice – la Chișinău (44,8 mil. euro), la Bălți (28,2 mil. euro) și la Giurgiulești (30,1 mil. euro).
Totodată, este planificat câte un proiect de îmbunătățire a infrastructurii căilor ferate din Moldova (20 mil. euro) și a portului Giurgiulești (3,3 mil. euro).
Documentul prevede că șapte proiecte în valoare de 401 mil. euro au fost deja lansate sau urmează să înceapă până în 2020. Cinci proiecte în valoare de 127 mil. euro urmează să fie puse în aplicare până în 2020, iar alte cinci proiecte, în sumă de 389 mil. euro, vor fi realizate până în anul 2030.
După cum a informat anterior INFOTAG, planul investiţional de acţiuni vizează dezvoltarea infrastructurii în ţările din Parteneriatul Estic. Acesta include proiectele prioritare pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Implementarea acestor proiecte va costa aproximativ 13 miliarde de euro și prevede construirea a 4800 de kilometri de drumuri rutiere și căi ferate, șase porturi și 11 centre logistice, precum și aeroporturi și puncte de trecere a frontierei.
Proiectele incluse în planul investiţional au fost identificate împreună cu ţările Parteneriatului Estic cu contribuţia instituţiilor financiare internaţionale.
Investițiile prioritare includ atât proiecte pe termen scurt, care vor fi finalizate până în 2020, cât și proiectele pe termen lung, destinate îmbunătățirii comunicaţiilor de transport în cadrul TEN-T până în 2030.
Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere, Johannes Hahn, consideră că realizarea planului de acțiuni TEN-T este un angajament comun pentru obținerea unor rezultate concrete pentru cetățenii din întreaga regiune.
“Planul va ajuta factorii de decizie să acorde prioritate investițiilor strategice în infrastructura de transport pentru a completa rețeaua TEN-T, care este definită în Declarația comună a ultimului summit al Parteneriatului estic de la Bruxelles drept unul dintre cele 20 de rezultate pentru anul 2020”, a spus el.
Publicat de:Аелекс Алекс