ANGAJAŢII ÎNTREPRINDERII „MOLDPRESA” CER AUTORITĂŢILOR CHIŞINĂULUI SĂ RENUNŢE LA PLANUL DE LICHIDARE A ACESTEIA
Angajaţii întreprinderii „Moldpresa” cer autorităţilor Chişinăului să renunţe la planul de lichidare a acesteia şi de privare a lor un loc de muncă.
Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, membrul colectivului de angajaţi, Svetlana Başchir, a menţionat că, în ultimul timp, chioșcurile întreprinderii sunt evacuate din centrul istoric al capitalei și de pe majoritatea străzilor centrale ale sectoarelor orașului.
„Aceste acțiuni ale autorităților locale nu au fost coordonate în niciun fel cu colectivul sau cu conducerea „Moldpresa”. Majoritatea angajaților întreprinderii sunt de vârsta a treia, care au lucrat mai mult de 20 de ani. La vârsta lor, nu este real să găseşti un loc de muncă în Moldova. Ei au familii și responsabilități față de ei. În total, fără loc de muncă vor rămâne 800 de oameni. Și nu e vorba doar de vânzătorii de la chioșcuri. Fără o bucată de pâine vor rămâne şi angajaţii tipografiei cu același nume. Cerem ca acest haos să fie oprit și să începem un dialog”, a spus ea.
Potrivit vicepreședinte organizației sindicale a întreprinderii, Elizaveta Iorgu, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova urmărește îndeaproape acest conflict.
„Oamenii au lucrat mulţi ani. A lucrat legale și au plătit impozite. Cu ce drept ei sunt privați de muncă și mijloace de trai? Chișinăul, cu cele 176 de chioşcuri de ziare, și aşa este cel mai „modest” după vânzările de materiale tipărite printre orașele din Europa. De ce suntem scoși din piața muncii? Solicităm să se înceapă un dialog cu noi și să găsim o soluție civilizată la această problemă. Tentativa de a conveni cumva cu secretarul consiliului municipal, Andrian Talmaci, a eşuat”, a spus ea.
Iorgu a afirmat că după protestul de ieri la primăria Chișinău, angajaţii întreprinderii intenționează să ia o pauză de două-trei zile pentru a încerca să înceapă un dialog cu autoritățile locale.
„Dacă nu vor accepta dialogul, ne rezervăm dreptul de a protesta”, a spus activistul sindical.
Mai mulți muncitori (în general, femei cu vârsta de peste 50 de ani) țineau pancarte cu mesajele: „Vrem să lucrăm aici și acum!”, „Nu ne lăsaţi fără un loc de muncă!”.
Publicat de:Владимир