DELEGAŢIA APCE A GĂSIT ÎN MOLDOVA „MOTIVE DE ÎNGRIJORARE” ÎN AJUNUL ALEGERILOR
Delegația Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) este îngrijorată de unele dintre problemele identificate în cadrul campaniei electorale și îndeamnă autoritățile Moldovei să ia măsurile necesare pentru a le rezolva. Acest lucru este menționat într-o declarație privind rezultatele vizitei delegației APCE la Chișinău, citată de agenția INFOTAG.
Delegația face referire la informațiile pe care le-a primit în timpul vizitei despre „un șir de îngrijorări persistente care rămân încă nesoluționate”, în special „cazuri de intimidare și violență împotriva candidaților; cazuri de discurs de ură; cazuri privind utilizarea resurselor administrative; suspiciuni privind cumpărarea alegătorilor; cazuri privind implicarea funcționarilor publici în procesul de colectare a semnăturilor; cazuri de distribuire a cadourilor electorale în timpul evenimentelor electorale cu implicarea fundațiilor de caritate afiliate unor partide politice”.
În declaraţie este indicată lipsa de transparență a criteriilor pentru determinarea numărului secțiilor de votare în străinătate. APCE consideră că “problema nu poate fi soluționată prin creșterea numărului buletinelor de vot atribuite fiecărei secții de votare, dacă numărul și amplasarea secțiilor de votare nu reprezintă în mod proporțional alegătorii care locuiesc în diferite țări”.
În opinia europarlamentarilor, „pluralismul media în Moldova poate fi considerat limitat, deoarece majoritatea mijloacelor de informare sunt afiliate principalelor partide politice, iar sectorul publicității este sub controlul acestora”.
Delegația îndeamnă autorităţile să asigure accesul egal și, cel mai important, reflectarea corectă și echidistantă a tuturor partidelor politice și concurenților electorali în conformitate cu prevederile legale.
Referindu-se la referendumul consultativ din Moldova care va avea loc în ziua alegerilor parlamentare, delegația preelectorală amintește Rezoluția APCE 2251 (2019) privind „Actualizarea liniilor directoare privind asigurarea referendumurilor corecte în statele membre ale Consiliului Europei”, care nu recomandă organizarea referendumurilor în aceeași zi cu alte alegeri.
Delegația preelectorală a APCE s-a aflat în Moldova în perioada 29-31 ianuarie. Totodată, o delegație a APCE, formată din 32 de membri, va reveni în Republica Moldova pentru observarea alegerilor din 24 februarie.
Publicat de:Любитель Юрий