MISIUNEA ENEMO ÎNDEAMNĂ AUTORITĂŢILE MOLDOVEI SĂ IA MĂSURI PENTRU A NU ADMITE ATACURI ASUPRA CANDIDAŢILOR
Misiunea Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) îndeamnă autorităţile Moldovei să ia măsuri pentru a nu admite presiune asupra concurenților electorali.
Potrivit agenției INFOTAG, acest subiect a fost discutat luni, în cadrul unei conferințe de presă, la care șeful misiunii ENEMO, Dritan Taulla, a prezentat primul raport de monitorizare a campaniei electorale pentru perioada 10-31 ianuarie.
Potrivit lui, din primele zile ale campaniei, misiunea primește informaţii despre atacuri verbale și fizice asupra concurenților, de aceea îndeamnă autoritățile moldovene să ia măsuri pentru a preveni acest lucru în viitor.
„Cei vinovați de acțiunile ilegale trebuie să fie traşi imediat la răspundere, pentru a asigura respectarea dreptului concurenților de a desfășura liber campania electorală”, a spus expertul.
El a apreciat autoritățile Republicii Moldova că au urmat recomandările privind simplificarea procedurilor birocratice în procesul de înregistrare a candidatului, dar constată că mulți candidați și grupuri de inițiativă nu sunt suficient de familiarizați cu procedurile de colectare a semnăturilor și, în consecință, se atestă un număr considerabil de semnături nevalabile.
„Candidații s-au plâns că procesul de verificare a semnăturilor este prea dur și nu permite nici măcar corectarea erorilor tehnice. De asemenea, concurenții electorali s-au plâns de distribuția secțiilor de votare în străinătate. În ciuda faptului că, în scopul sporirii participării diasporei la vot, numărul buletinelor de vot la secţiile de votare în străinătate a crescut de la 3 mii la 5 mii, din cauza referendumului alegătorii vor primi patru buletine, fapt ce ar putea afecta negativ procesul de vot, în cazul unei rate înalte de participare”, a remarcat Taulla.
Observatorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa pluralismului, fapt condiţionat de concentrarea mass-media în mâinile unui cerc restrâns de companii care sunt asociate cu forțele politice.
Șeful adjunct al misiunii, Bosko Nenezic, a amintit că alegerile parlamentare din Moldova din 24 februarie vor avea loc în baza sistemului electoral mixt, contrar recomandărilor partenerilor externi.
„Respectând dreptul suveran al autorităților moldovenești de a alege, ENEMO subliniază că modificările respective în legislație au fost adoptate în lipsa unui consens politic larg și au fost criticate cu asprime de părțile interesate interne și externe, deoarece amendamentele au fost adoptate contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și drepturile omului (OSCE/ODIHR)”, a spus el.
Nenezic a adăugat că modificările recente ar putea crea dificultăți pentru concurenții electorali, precum și pentru alegători, cărora le este dificil să înțeleagă noul sistem.
Potrivit lui, unii observatori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la procesul de formare a circumscripțiilor uninominale, dar ENEMO apreciază pozitiv decizia autorităților de a crea circumscripții ținând cont de drepturile minorităților naționale, precum și de deschiderea și transparența Comisiei Electorale Centrale, ale cărei şedinţe sunt difuzate on-line.
De asemenea, raportul arată că, în pofida cerințelor existente faţă de listele de partid, sistemul electoral mixt nu garantează o reprezentare echilibrată a femeilor în Parlament.
Șeful adjunct al misiunii a menţionat că mai târziu va fi prezentat un raport mai detaliat, inclusiv despre cazurile de mituire a alegătorilor și desfășurarea concertelor (în scop electoral) înainte de începerea oficială a campaniei electorale.
Publicat de:Любитель Юрий