CULTIVAREA SFECLEI DE ZAHĂR PRIN TEHNOLOGII MODERNE ESTE O AFACERE PROFITABILĂ, CHIAR ȘI ȚINÂND CONT DE INTENSITATEA CAPITALULUI ACESTORA
Cultivarea sfeclei de zahăr prin tehnologii moderne este o afacere profitabilă, chiar și ținând cont de intensitatea capitalului acestora, consideră Alexander Koss, președintele Consiliului de administrație al companiei moldo-germane „Südzucker Moldova”.
Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, el a spus că compania producătoare de zahăr pe care o conduce a hotărât să sporească producția de sfeclă pe terenurile întreprinderii sale „Agro-SZM”.
„Ca și mai înainte, suntem gata să împărtășim practicile agrotehnologice avansate cu partenerii noștri agricoli – cu cei care sunt gata să investească în cultivarea intensă a sfeclei de zahăr. Credem că doar un astfel de model de producție va asigura prosperitatea sectorului agrar în Moldova”, a subliniat Koss.
Managerul „Südzucker Moldova” a remarcat că pe terenurile de sfeclă de zahăr ale „Agro-SZM” se respectă cu stricteţe tehnologia agricolă avansată de cultivare a sfeclei: aplicarea fracționată a îngrășămintelor de bază, a suplimentelor, prelucrarea culturilor cu întreg spectrul de pesticide de până la 5-6 ori pe sezon.
Potrivit lui, acestea sunt cheltuieli semnificative: costurile „Agro-SZM” pentru cultivarea sfeclei au crescut în ultimii ani până la 23-25 mii lei/ha, iar la unele terenuri luate recent în arendă cheltuielile ajung până la 27-28 mii lei. Cu toate acestea, în 2018, productivitatea sfeclei pe câmpurile „Agro-SZM” a fost în medie cu 8-10 t/ha mai mult decât pe câmpurile întreprinderilor vecine, care „economisesc” resurse pentru cultivarea ei.
„Intensificarea producției de sfeclă de zahăr este o muncă permanentă asupra reducerii preţului de cost al zahărului nostru. Dar acesta, chiar și în timpuri grele ca acum, este corelat cu prețurile la care vindem producţia noastră – atât pe plan intern, cât și pentru export”, a declarat președintele Consiliului „Südzucker Moldova”.
El consideră că în Uniunea Europeană probabil nu vor mai exista prețuri înalte la zahăr (până la 600 euro pentru o tonă).
„Mai devreme sau mai târziu, echilibrarea pieței pe direcția corespunderii prețului de vânzare cu preţul de cost se va întâmpla. Între timp, trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne menține pozițiile tradiționale în România și CEFTA, precum şi să căutăm noi piețe de desfacere”, a spus Alexander Koss.
Publicat de:Любитель Юрий