ÎN 2018, COMPANIA „SÜDZUCKER MOLDOVA” A PRODUS 52 MII TONE DE ZAHĂR, FIIND CU 34% MAI PUŢIN DECÂT ÎN 2017
În anul 2018, compania „Südzucker Moldova” a produs 52 mii tone de zahăr, fiind cu 34% mai puţin decât în 2017. Surse din cadrul administraţiei companiei au comunicat reporterului agenţiei INFOTAG că principalul motiv al scăderii producției este combinarea extrem de nefavorabilă a condițiilor meteorologice în cea mai mare parte a sezonului agricol, ceea ce a dus la scăderea cantității și calității sfeclei cultivate.
Președintele Consiliului de administrație al „Südzucker Moldova”, Alexander Koss, afirmă că compania a întreprins o serie de măsuri anticriză, care au permis prelucrarea aproape a întregii cantităţi de sfeclă de zahăr potrivită pentru producere.
„La fabrica din Drochia a fost proiectat și instalat un decantor special, care permite separarea sucului de sfeclă cât de cât calitativ de conţinutul putred, deoarece, timp de o zi, sfecla a putrezit în proporţie de 50-70%. Întreprinderea, probabil pentru prima dată în practica mondială a producției de zahăr, a trecut la o singură tură de muncă, adică la 8-10 ore de muncă la rezervele de sfeclă de la fabrici”, a spus Koss.
În acest sezon, compania a elaborat şi a introdus o nouă schemă de furnizare a materiei prime la uzine, folosind un program de calculator, astfel că sfecla a fost recoltată în termeni optimi de pe toate câmpurile până să dea ninsorile şi înghețurile. Spre sfârșitul sezonului, s-a decis să fie folosită şi sortarea manuală la câmpuri.
„Dar, spre regretul nostru, acest lucru nu a rezolvat toate problemele. Din cauza secetei, în acest sezon cultivatorii de sfeclă au obţinut în medie aproximativ 45 t/ha, unii chiar 25-30 t/ha. Situaţia de la începutul sezonului însă prevestea un randament potențial al sfeclei de 60-65 t/ha”, a menționat el.
În anul 2018, „Südzucker Moldova” a procesat 453 mii tone de sfeclă de zahăr, conținutul mediu de zahăr fiind de aproximativ 17%. Dar chiar și cu scăderea de nevoie a producției, cele două fabrici ale companiei (în Drochia și Fălești) au produs circa 70% din totalul zahărului fabricat în Republica Moldova din sfecla de recolta anului 2018.
Surse din cadrul companiei au comunicat corespondentului INFOTAG că necesitățile pieței interne a zahărului în Republica Moldova sunt de 60-70 mii tone pe an. Ținând cont de soldurile de zahăr produs din recolta de sfeclă din 2017, de importurile de zahăr din țările Uniunii Europene în cadrul cotelor preferențiale, precum și de zahărul din recolta de sfeclă de anul trecut, produse numai de către fabricile „Südzucker Moldova”, necesităţile pieței moldovenești vor fi acoperite integral în 2019.
Publicat de:Аелекс Алекс