MISIUNEA DE OBSERVATORI: ALEGERILE PARLAMENTARE DIN RM AU FOST BINE ORGANIZATE ŞI CORESPUND PRINCIPIILOR INTERNAŢIONALE
Principiile fundamentale au fost, în general, respectate în cadrul alegerilor parlamentare din Moldova. La această concluzie au ajuns membrii Misiunii internaționale de observatori, din care fac parte reprezentanți ai Adunării Parlamentare a OSCE, ai APCE, ai Parlamentului European și ai BIDDO/OSCE.
Potrivit agenției INFOTAG, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, coordonatorul special, şeful misiunii pe termen scurt a AP OSCE, Giorgi Tsereteli, a menţionat că „alegerile pot fi caracterizate drept o luptă competitivă care corespunde, în general, principiilor fundamentale”.
„Din punct de vedere tehnic, procesul a fost gestionat profesionist și transparent și a fost apreciat pozitiv de observatori, în pofida confuziei cauzate de desfășurarea alegerilor după noul sistem electoral, precum și de desfășurarea simultană a referendum, ceea ce a condus la unele probleme la numărarea voturilor”, a spus el.
Potrivit lui Tsereteli, „ziua alegerilor a trecut fără incidente grave”.
„Desigur, a fost abordată problema transportului organizat al alegătorilor din Transnistria, precum și semnalele precum că aceşti cetăţeni au fost plătiţi pentru a participa la vot. Așa cum s-a menționat, CEC, din motive de securitate, a schimbat amplasarea a 31 din cele 47 de secţii destinate locuitorilor din stânga Nistrului. Și, din moment ce acest proces nu a fost transparent, au apărut suspiciuni că acesta este motivat politic. Însă cu toate acestea, mulți cetățeni care locuiesc în stânga Nistrului au profitat de ocazia de a vota. Aceasta arată că există interes faţă de politică, care are un impact direct asupra vieții lor, iar acest fapt reflectă procesul de reglementare. Sper că aceste alegeri vor fi un punct de plecare pentru consolidarea societății din Republica Moldova”, a spus Tsereteli.
Șeful misiunii BIDDO/OSCE, Matyas Eorsi, a remarcat că, „în pofida unor deficiențe, a fost plăcut să vedem că acest proces electoral a oferit cetățenilor o gamă de alternative, iar votul în sine a respectat regulile concurenței loiale și standardele general acceptate”.
„Desfăşurarea alegerilor după noul sistem a pus pe gânduri alegătorii, iar problemele legate de corupere, utilizarea resurselor administrative și concentrarea mass-media trebuie soluţionate. În general, alegerile actuale oferă o bază solidă pentru restabilirea încrederii societăţii în acest proces”, a spus el.
Publicat de:Аелекс Алекс