AU FOST PUBLICATE REZULTATELE ALEGERILOR PARLAMENTARE DUPĂ PROCESAREA A 100% DIN PROCESELE-VERBALE
Luni seara au fost publicate rezultatele alegerilor parlamentare după procesarea a 100% din procesele-verbale ale votării. Potrivit agenţiei INFOTAG, datele au fost publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC).
La briefingul de luni preşedinta CEC, Alina Russu, a menţionat că datele finale nu vor fi considerate oficiale până când Comisia nu va primi toate procesele-verbale originale de la secţiile de votare. Cu toate acestea, datele prezentate cel mai probabil nu vor modificate.
Potrivit acestor date, Partidul Socialiştilor (PSRM) a obţinut 35 de locuri în Parlament. În circumscripţia națională, partidul a acumulat 31,15% din voturi (441 236 voturi). Astfel, PSRM obţine 18 mandate pe listele de partid, iar alți 17 socialiști au învins în circumscripțiile uninominale.
Partidul Democrat de la guvernare va primi 30 de mandate de deputat. La fel ca şi PSRM, democrații au primit 17 mandate în circumscripții, iar pe lista de partide – 13 mandate. În circumscripţia națională, pentru PDM au votat 23,62% (334 544) din alegători.
Blocul electoral ACUM s-a clasat pe locul doi în circumscripţia națională cu un scor de 26,66% (380 180 voturi). Blocul obţine 14 mandate, iar altele 12 în circumscripțiile uninominale. Fracțiunea sa va fi formată din 26 de deputați.
În Parlament mai trece şi Partidul Şor, care a acumulat 8,4% (117 774 voturi) și va primi cinci locuri în legislativ. Partidul Şor va primi încă două mandate în circumscripțiile uninominale.
În Parlament au ajuns şi trei candidați independenți care au câștigat în circumscripțiile uninominale.
Alegerile în Moldova s-au desfăşurat pentru prima dată în baza sistemului mixt – 51 de deputați sunt aleşi din circumscripțiile uninominale și 50 pe listele de partid în circumscripția națională. Doi deputați au fost aleși din circumscripţia pentru Transnistria, iar trei – din partea cetățenilor moldoveni aflaţi în străinătate. La alegeri au participat 37 177 cetățeni ai Moldovei care locuiesc în Transnistria, care reprezintă 1,26% din numărul total de alegători. În străinătate au votat 76 600 de persoane, ceea ce reprezintă 2,59% din numărul total de alegători care au participat la alegeri.
la alegerile de duminică au participat 1 453 013 persoane, ceea ce reprezintă 49,22% din alegători. Aceasta este cea mai mică rată de participare a alegătorilor la vot din întreaga istorie a Moldovei.
Potrivit legislaţiei, Curtea Constituțională trebuie să aprobe rezultatele alegerilor în decurs de 15 zile după votare, iar prima ședință a Parlamentului trebuie convocată în termen de 30 de zile de la alegeri.
Publicat de:Аелекс Алекс