„REGIONAL TRENDS” PROGNOZEAZĂ O COALIŢIE PDM-ŞOR SAU „UN GUVERN AL STABILITĂŢII NAŢIONALE”
Expertul portalului „Regional Trends Analytics”, Serghei Ceban, prognozează câteva scenarii de coaliţii posibile în viitorul Parlament.
Potrivit agenţiei INFOTAG, el a spus că crearea unei coaliții este „rezultatul cel mai probabil al alegerilor, deoarece un nou scrutin de alegeri pare imprevizibil pentru toţi”.
„În pofida campaniei active, rata de participare la alegerile din 24 februarie a fost cea mai mică din întreaga istorie a alegerilor. Se pare că mulți locuitori ai Moldovei au obosit de politică și nu mai au încredere în nimeni. La o nouă votare rezultatele ar putea fi şi mai proaste, iar acest lucru reprezintă un risc serios pentru toate forțele politice. Totodată, nu ştie dacă alegerile repetate va aduce cuiva o victorie detaşată. Este suficient să ne amintim de Partidul Comuniştilor al lui Voronin, care a pierdut susţinerea cu fiecare acrutin începând din 2009”, a spus expertul.
Potrivit lui, „este posibil scenariul unei alianţe între Plahotniuc și Partidul Şor, care va aduce PDM-ului circa 40 de voturi, iar în acest caz Partidul Democrat va repeta cu ușurință trucul din 2015 și „va aduna” numărul necesar de mandate din contul candidaților independenți și al transfugilor”.
„ACUM, de exemplu, este o mișcare destul de eterogenă, cu contradicții interne, care îi pot determina pe unii membri aparte ai blocului să facă coaliție cu PDM. O astfel de opțiune este într-un anumit sens preferabilă pentru Sandu și Năstase, care au promis public că nu se vor uni cu PSRM și PDM: deputații „vor pleca” fără aprobarea lor, din vina atotputernicului Plahotniuc”, consideră expertul.
În opinia sa, „o altă opțiune ar fi așa-numitul guvernul minoritar al Partidului Democrat, în care nu va exista nicio coaliție, dar membrii ACUM vor primi unele funcţii sau o parte din atribuţii pentru dialogul cu Bruxelles”.
„Pentru Sandu și Năstase, această opțiune nu este cea mai simplă, deoarece va fi nevoit la fiecare colț să nege cooperarea cu Plahotniuc și să demonstreze că, formal, nu există niciun fel de coaliții cu PDM, așa cum a promis. Pe de altă parte, Uniunea Europeană ar dori să-i vadă pe membrii ACUM în calitate de oficiali înalţi și „să facă afaceri” anume cu ei. Prin urmare, nu este exclus că ar putea fi un „guvern al stabilității naționale”, în care să nu fie coaliții, dar atribuţiile vor fi împărţite între partide „după interese”. În acest raport de forţe, pentru socialiști va rămâne direcția rusă, care și așa este fixată pentru ei. Principala întrebare este ce concluzii va trage Moscova din rezultatele alegerilor la care PSRM a arătat un rezultat neașteptat de slab. În curând vom vedea dacă va fi cumva reformatată strategia rusă și mecanismele de susţinere a lui Igor Dodon, având o ţintă de lungă durată”, a concluzionat expertul.
Publicat de:Любитель Юрий