POSIBILITATEA ALEGERILOR ANTICIPATE ESTE PRACTIC EXCLUSĂ – OPINIA EXPERTULUI
„Putem afirma în proporție de 99% că alegeri parlamentare anticipate nu vor fi”, susţine expertul Institutului Pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Ion Tăbîrţă.
Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat într-un studiu că „formațiunile politice au cheltuit foarte mulți bani în acest proces electoral, de aceea nor vor arunca bani pentru o nouă campanie și nu au niciun fel de garanție că vor acumula același scor. Este vorba, în special, de PDM, care deține „pâinea și cuțitul” actualului mod de funcționare a instituțiilor statului”.
Expertul a mai remarcat că „rezultatele finale ale alegerilor vor putea fi aflate cu certitudine doar după ce acestea vor fi validate de Curtea Constituțională, însă ținând cont de experiența scrutinului pentru primăria Chișinău, ar putea avea loc şi surprize, inclusiv invalidarea unor alegeri în circumscripțiile uninominale”.
„Din alegerile în baza sistemului mixt a avut de câştigat doar Partidul Democrat. Dacă ar fi fost sistemul proporțional, PSRM oricum acumula cam acelaşi scor. Astfel, socialiștii, în ciuda faptului că vor avea cele mai multe locuri în viitorul parlament, nu vor putea guverna statul singuri, ci doar într-o coaliție cu PDM”, consideră expertul.
În acest context, el este sigur că, „indiferent de formulă, PDM va fi la guvernare”.
„În mod natural, democraților li se vor alătura cei șapte deputați din Partidul Șor, cei doi independenți aleși în circumscripțiile din stânga Nistrului și, nu este exclus, și cel de al treilea, care a fost ales pe circumscripția Cahul. PDM poate merge la guvernare împreună cu PSRM, formând o coaliție mare – pro-Moldova. Un alt scenariu este cel folosit de PDM la finele anului 2015 – racolarea deputaților din alte fracțiuni parlamentare. Asta ar însemna migrarea masivă a 11-12 deputați pentru constituirea unei majorități simple de guvernare, cel mai probabil de la PSRM, deoarece racolarea deputaților de la blocul ACUM va fi mai dificilă, poate cu unele excepții singulare”, a spus Tăbîrţă.
Expertul a menţionat că, „cel mai probabil, blocul ACUM va fi într-o opoziție dură, care va contribui la dezoligarhizarea Republicii Moldova și pregătirea de alegerile locale, prezidențiale și următorul scrutin parlamentar”.
„Orice coaliție guvernamentală va fi, ea nu va duce la resetarea imediată a relațiilor cu UE, însă a scăzut pericolul schimbării vectoriale a Republicii Moldova dinspre vest spre est”, a conchis expertul.
Publicat de:Любитель Юрий