Pavel Filip, la mitingul de comemorare: Pentru prima dată putem controla integral frontiera țării, iar problema retragerii trupelor ruse a fost readusă pe agenda ONU
Eroii căzuți în războiul de pe Nistru au fost comemorați astăzi, la monumentul „Maica Îndurerată” din cadrul Complexului memorial „Eternitate”. Prim - ministrul Pavel Filip a exprimat din numele Guvernului, dar și al său personal, aprecierea și recunoștința pentru curajul, devotamentul și patriotismul poliţiştilor, militarilor, rezerviștilor şi voluntarilor, care s-au ridicat în apărarea valorilor naţionale, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
„Este o lecție despre demnitate pe care încă o mai învățăm. Avem cu toții ceva ce ne unește: și atunci, și acum, ne dorim să trăim într-un stat independent, în care drepturile și libertățile cetățenilor noștri sunt respectate. Pentru prima dată de la conflictul armat de pe Nistru, autoritățile de la Chișinău pot controla integral frontiera țării, inclusiv pe segmentul transnistrean”, a spus Pavel Filip.
O altă realizare importantă, potrivit premierului, este readucerea subiectului retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova pe agenda ONU. „Am toată certitudinea că ridicând acest subiect din nou în atenţia comunităţii mondiale, până la urmă, vom reuși să eliberăm Republica Moldova de trupele armate străine”, a subliniat Pavel Filip.
Premierul s-a referit și la măsurile întreprinse de Guvern pentru protecția socială a veteranilor de război. Printre cele mai importante acțiuni sunt stabilirea de alocații lunare, majorarea pensiilor pentru invalizii de război, dar și restabilirea dreptului la tratament sanatorial. În prezent, se lucrează la elaborarea unui nou plan pentru susținerea veteranilor.
„Orice întâlnire cu dvs. vine să ne dea o lecție de demnitate și curaj. Și cred că noi toți trebuie să învățăm să ne iubim țara și să spunem cu capul sus că noi singuri ne putem decide soarta, că ne vom sufleca mânecile și vom munci pentru această țară, pentru oamenii ei, pentru libertate, independență și integritate teritorială”, a conchis prim-ministrul.
La conflictul armat de pe Nistru au participat circa 60 de mii de militari, polițiști, rezerviști și persoane civile. 286 de combatanți nu s-au întors de pe câmpul de luptă, iar 284 au rămas invalizi.