CEC A PREZENTAT REZULTATELE FINALE ALE ALEGERILOR PARLAMENTARE DIN MOLDOVA
Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie. Potrivit agenției INFOTAG, raportul privind alegerile și rezultatele acestora au fost discutate și aprobate la şedinţa CEC duminică, iar luni acestea vor fi transmise Curții Constituționale spre aprobare.
Conform rezultatelor finale, Partidul Socialiştilor (PSRM) s-a clasat pe primul loc în circumscripţia națională. Formaţiunea a obținut 31,15% din voturi și primeşte 18 mandate pe listele de partid.
Pe locul doi se află blocul proeuropean ACUM cu 26,84%. Şi se alege cu 14 mandate.
În continuare urmează Partidul Democrat (PDM), care a câștigat 23,62% și a primit 13 locuri.
În Parlament intră şi Partidul Şor, care a acumulat 8,32% și va primi cinci locuri în legislativ.
Celelalte partide nu au depășit pragul electoral de 6% și nu vor fi reprezentate în noul Parlament. Acestea au obţinut de la 0,07% din voturi (Partidul “Voinţa Poporului”) până la 3,75% (Partidul Comuniștilor). În total, la alegeri au participat 14 partide și un bloc.
În circumscripţiile uninominale, PSRM și PDM au primit același număr de mandate pe circumscripții – 17. În același timp, per total (circumscripţia națională şi circumscripţiile uninominale), PSRM a primit 35 de mandate (18 + 17), PDM – 30 (13 + 17) ACUM – 26 (14 + 12), Partidul Şor - șapte (5 + 2), precum și vor fi trei deputați independenți (doi dintre aceștia fiind aleși în cele două circumscripții din regiunea transnistreană).
La alegeri au participat 1 453 013 alegători, ceea ce constituie 49,22% din lista alegătorilor. Aceasta este cea mai mică rată de participare de la proclamarea independenței Republicii Moldova.
Potrivit legislaţiei, Curtea Constituţională urmează în termen de cinci zile să dea un aviz de validare sau invalidare a alegerilor și să aprobe mandatele deputaților. Tot în acest timp, instanțele judecătorești trebuie să finalizeze și să transmită Curţii deciziile lor privind examinarea contestaţiilor participanților la alegeri. Potrivit legii, prima şedinţă a Parlamentului trebuie să fie convocată în termen de 30 de zile de la alegeri. Anterior, Președintele Igor Dodon a spus că ar putea semna decretul privind convocarea unei şedinţe a Parlamentului în perioada 26-27 martie.
Publicat de:Любитель Юрий