RELUAREA ACTIVITĂŢII ÎNALŢILOR CONSILIERI AI UE VA FI DISCUTATĂ DE NOUL GUVERN AL MOLDOVEI
Reluarea activităţii înalţilor consilieri ai Uniunii Europene pe lângă instituţiile guvernamentale din Moldova va fi discutată de noul Guvern al republicii. Despre aceasta au anunţat pentru INFOTAG surse din cadrul Guvernului.
Interlocutorul agenției a confirmat că, la sfârșitul anului trecut, un grup mare de înalţi consilieri și-au încheiat mandatul. Acum trei ani, după crearea Guvernului lui Pavel Filip în ianuarie 2016, a fost inițiată Misiunea înalţilor consilieri UE pentru Moldova. Misiunea avea la început 26 de consilieri, care au activat pe lângă prim-ministrul RM, Cancelaria de Stat, Parlament, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației, Ministerul Justiției, Ministerul Transportului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Mediului. De serviciile înalţilor consilieri au beneficiat şi şefii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară, Serviciului Vamal, Centrului Național Anticorupţie, Consiliului Suprem de Securitate.
Mai târziu au rămas 23 de consilieri, care și-au încheiat mandatul în decembrie 2018. În acest an, își continuă activitatea doar doi consilieri – în cadrul Băncii Naționale și în Departamentul de Investigații Financiare, în vederea combaterii spălării banilor și recuperării bunurilor dobândite pe cale ilegală.
Misiunea a funcționat în cadrul proiectului „Asistență la implementarea misiunii înalţilor consilieri ai UE”. Obiectivul proiectului a fost de a acorda suport Guvernului Republicii Moldova în implementarea agendei sale de reforme, în speţă asistență în consolidarea capacităților necesare pentru implementarea Acordului de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și de a asigura o serie de acțiuni post-liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii RM cu ţările UE. Proiectul a fost prevăzut pentru perioada 2016-2018.
Agenţia INFOTAG a aflat că, iniţial, se preconiza ca proiectul să fie prelungit în mod automat cu încă trei ani, pentru 2019-2021. Însă după suspendarea acordării asistenţei macrofinanciare din partea UE, Guvernul Moldovei a renunţat la asistenţa consilierilor. Cabinetul de miniştri și-a motivat decizia prin faptul că banii alocaţi în cadrul proiectului sunt trecuţi ca asistență oferită Moldovei, în timp ce Guvernul nu poate dispune de aceste mijloace la discreția sa. După finalizarea proiectului, au existat deja unele întârzieri în implementarea programului de reformă în diferite ministere.
„Reluarea activității consilierilor UE depinde de înţelegerile Guvernului cu UE. Activitatea misiunii în cadrul unui nou proiect poate începe după negocierile dintre noul Guvern al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”, a spus interlocutorul.
Publicat de:Аелекс Алекс