REFERENDUMUL CONSULTATIV PRIVIND REFORMAREA PARLAMENTULUI MOLDOVEI A FOST DECLARAT VALABIL
Comisia Electorală Centrală (CEC)a declarat valabil referendumul consultativ privind reformarea Parlamentului Moldovei. Potrivit agenției INFOTAG, CC a aprobat rezultatele finale ale referendumului.
Potrivit raportului publicat de CEC, la prima întrebare de la referendum au participat 1 144 261 alegători, ceea ce constituie 39,78%. La a doua întrebare a referendumului au participat 1 143 397 alegători, ceea ce reprezintă 39,74%. Numărul participanţilor depăşeşte o treime din numărul persoanelor incluse în lista alegătorilor. Aceasta înseamnă că referendumul este declarat valabil.
La întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?”, 744 529 de alegători au ales opțiunea „Pentru”, iar 266188 – opțiunea „Contra”.
La întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”, 808 266 alegători au răspuns „Pentru”, iar 202 497 de cetățeni – „Contra”.
Hotărârea CEC privind participarea cetățenilor la referendumul consultativ republican din 24 februarie 2019 va fi transmisă Curții Constituționale. Alte acțiuni nu se preconizează, deoarece referendumul a avut un caracter consultativ și nu comportă efecte juridice.
După cum a informat anterior INFOTAG, decizia de a organiza referendumul în ziua alegerilor a fost luată de majoritatea parlamentară la inițiativa Partidului Democrat în noiembrie anul trecut. Pentru desfăşurarea acestuia, a fost modificată legislația electorală, deoarece Codul Electoral interzicea desfășurarea unui referendum în ziua alegerilor. Anterior, Uniunea Europeană și OSCE au criticat autoritățile moldovenești pentru ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, care nu admit posibilitatea retragerii mandatului de deputat. Conform Constituției Republicii Moldova, „orice mandat imperativ este nul”.
Publicat de:Аелекс Алекс