PENTRU BLOCUL ACUM ESTE CONVENABIL SĂ REFUZE ORICE COALIŢIE – OPINIA EXPERTULUI
Pentru blocul ACUM este convenabil să refuze orice coaliţie cu partidele care au intrat în Parlament, consideră expertul portalului „Regional Trends Analytics”, Serghei Isaenco.
Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat în studiul său că „a astfel de abordare va oferi posibilitatea de a critica actuala guvernare nu numai în stradă, ci și în Parlament şi, totodată, nu va trebui să răspundă în faţa alegătorilor pentru cuvintele sale.
„Despre faptul că proeuropenii de dreapta nu au un plan de acțiuni concret „de salvare a Moldovei” arată primele declarațiile postelectorale ale Maiei Sandu. Liderul PAS a promis doar să introducă proiecte de legi privind instituțiile capturate, ascunzându-se nesigur după fatalism: dacă nu vor fi acceptate, atunci asta e situaţia. O astfel de poziție duce la o întrebare destul de rezonabilă: Maia Sandu se aștepta într-adevăr la victorie și înțelege oare ce trebuie să facă? Se pare că ACUM nu are alternative tactice afară de apărare și şedere în fotoliile confortabile din Parlament”, consideră expertul.
El a menţionat că, „acum trei ani, opoziţia a avut şansa să-l răstoarne pe Plahotniuc, dar şi PSRM şi cei de dreapta au ratat şansa; astfel, în ultimii doi ani, opoziția nu a încercat să găsească puncte tangenţiale, iar contradicțiile ideologice și geopolitice dintre flancuri au fost completate de neîncrederea patologică. Lupta pentru funcţiile de președinte al țării și de primar al Chișinăului a transformat rivalii ideologici în dușmani politici”
„Între timp, chiar şi Igor Dodon a admis posibilitatea creării unei coaliții ipotetice între socialiști şi blocul proeuropean. „Nu trebuie exclus nimic”, a declarat Președintele Moldovei la un post de televiziune. Crearea unei fracțiuni euro-socialiste ar putea deveni un exemplu de „resetare” a tensiunilor geopolitice dintre UE și Rusia”, a menţionat Isaenco.
Potrivit lui, „litigiile dintre Washington și Bruxelles în contextul nemulțumirii în UE faţă de sancțiunile împotriva Moscovei au privat Occidentul de monopolul său anterior, iar Vlad Plahotniuc nu este pe placul Europei şi nici al Kremlinului”.
„Având în vedere că blocul ACUM și PSRM se orientează către Bruxelles și, respectiv, Moscova, în teorie, nu este exclusă influența acestor actori asupra formării unei majorități parlamentare în Moldova. Dar un asemenea scenariu cu siguranţă nu va conveni Washingtonului, care mai degrabă ar recurge la destabilizarea situației din țară decât să admită posibilitatea unui acord separat între Bruxelles și Moscova și consolidarea poziției Rusiei în Moldova”, susţine expertul.
Publicat de:Аелекс Алекс