CEDO A OBLIGAT GUVERNUL MOLDOVEI SĂ PLĂTEASCĂ UNEI FEMEI DIN STĂUCENI 2,6 MII EURO PENTRU ÎNCĂLCAREA DREPTULUI EI LA UN PROCES ECHITABIL
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a recunoscut Guvernul Moldovei vinovat de încălcarea dreptului unei femei din Stăuceni la un proces echitabil şi l-a obligat să-i plătească 2,6 mii euro cu titlu de prejudiciu moral şi costuri şi cheltuieli.
Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la asociaţia „Juriştii pentru Drepturile Omului”, soţul reclamantei Nina Colesnic a fost condamnat în 1998 la închisoare pentru fraudă. Prin aceeași hotărâre, instanța a dispus confiscarea casei reclamantei și a soțului său pentru motivul că a fost construită folosind venituri ilegale.
Reclamanta a inițiat o acțiune în justiție, solicitând recunoașterea dreptului său de proprietate în privința jumătății casei și anularea confiscării părții respective. La 9 decembrie 2002, Judecătoria Rîșcani a admis acțiunea sa, a recunoscut dreptul de proprietate a acesteia pe jumătate din casă și a dispus anularea confiscării în privința jumătății din casă. Această hotărâre nu a fost atacată și a devenit definitivă. În cadrul acestui proces, interesele statului au fost reprezentate de secţia financiară Râșcani. Reprezentantul acestuia a solicitat examinarea cauzei în absența sa.
În noiembrie 2006, Curtea de Apel Chișinău a admis apelul, a casat hotărârea instanţei primare și a trimis cauza spre reexaminare, invocând că interesele statului nu au fost reprezentate, deoarece Serviciul Fiscal nu a fost citat în fața instanței primare. Instanța de apel nu a făcut nicio referire la faptul că interesele statului au fost reprezentate de secţia financiară Râșcani.
Colesnic s-a plâns la CEDO de încălcarea principiului securității raporturilor juridice și dreptul la respectarea proprietății, cerând despăgubiri de 230 mii euro. Curtea a constatat că hotărârea definitivă din 9 decembrie 2002, favorabilă reclamantei, a fost inversată la 15 noiembrie 2006 în urma admiterii apelului depus de Fisc. Legea procedurală în vigoare la perioada de referință stabilea că termenul de introducere a căii de atac cu apel era de 15 zile de la comunicarea întregii hotărâri părților.
Publicat de:Владимир