Necrolog Viorel Mardare
La 9 martie 2019 s-a stins din viaţă după o luptă cu o boală nemiloasă tânărul regizor Viorel Mardare, unul dintre cei mai promițători cineaști autohtoni, laureat în anul 2018 al Premiului Național pentru creație originală în arta filmului publicistic și promovarea imaginii Republicii Moldova.
Viorel Mardare s-a născut la 7 octombrie 1981 în orașul Chișinău, și a absolvit o facultate de jurnalism și una de arte dramatice. Începând cu anul 2000 s-a remarcat ca tânăr jurnalist, activ implicat în sfera socială, dar și ca participant în cluburile municipale de dezbateri și de jocuri intelectuale. Până în prezent, Viorel Mardare rămâne a fi deținătorul celor mai multe titluri de magistru în Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale.
Viorel Mardare s-a remarcat ca tânăr cineast activând în echipele lui Igor Cobileanski și Sergiu Prodan, dezvăluindu-și imensul talent de a crea spoturi publicitare cu tematică socială originale și foarte apreciate de către public. Chiar și atunci când a realizat publicitate destinată unor companii comerciale, Viorel Mardare a reușit să le insufle umor, spirit civic și patriotism.
Spoturile sale care au îndemnat pe parcursul anilor oamenii să iasă la vot, să fie mai buni cu semenii, să își iubească țara și să o promoveze peste hotare, l-au caracterizat pe Viorel Mardare, și toate au fost un sincer mesaj personal pentru o lume mai bună. Viorel poate fi considerat unul dintre liderii generației care s-a format într-o Moldovă liberă, și care prin opera sa a contribuit la democratizarea țării, o soartă cruntă răpindu-ne șansa de a ne bucura și în continuare de talentul de cineast al lui Viorel care să ne facă să râdem, să plângem, să ne revoltăm și să ne simțim împliniți.
Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor şi tuturor celor care l-au cunoscut şi preţuit.
Dumnezeu să îl odihnească în pace.
Andrian CANDU, Președintele Parlamentului Republicii Moldova
Pavel FILIP, Prim-ministrul Republicii Moldova
Monica BABUC, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării