FMI ÎNDEAMNĂ MOLDOVA SĂ CONTINUE REFORMELE, ÎN SPECIAL ÎN SECTOARELE FINANCIAR-BANCAR, ENERGETIC ȘI FISCAL.
FMI încurajează autoritățile Moldovei să continue implementarea reformelor în toate sectoarele, în mod special în domeniile financiar-bancar, energetic și fiscal. Despre aceasta a declarat şeful misiunii FMI, Ruben Atoyan, aflat în vizită de lucru la Chişinău, la întrevederea de luni cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, şi cu ministrul Finanțelor, Ion Chicu.
Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la ministerul Economiei, el a menționat că FMI va continua să ofere sprijin Moldovei și va monitoriza rezultatele înregistrate.
Oficialii au discutat despre rezultatele economice înregistrate de Moldova în anul 2018, planul de acțiuni privind implementarea programelor pentru anul 2019, precum și prognozele macroeconomice pentru 2019.
În cadrul discuțiilor, Chiril Gaburici și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de FMI republicii și a reiterat necesitatea de a duce la bun sfârșit implementarea agendei de reforme. De asemenea, ministrul a informat misiunea Fondului Monetar Internațional despre măsurile întreprinse de Guvern pentru a facilita și dezvolta activitatea mediului de afaceri.
„Muncim continuu la pachetul de legi menit să îmbunătățească condițiile de activitate pentru mediul de afaceri. Atragerea investițiilor străine, crearea locurilor noi de muncă bine plătite rămân, în continuare, priorități ale Guvernului și pentru anul 2019”, a precizat Chiril Gaburici.
După cum a informat anterior INFOTAG, misiunea FMI se va afla în Moldova
în perioada 25-29 martie cu scopul de „a actualiza informația privind evoluțiile economice recente și de a discuta politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale”.
Ultima misiune a FMI, condusă de Ruben Atoyan, s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova în septembrie 2018. Experții Fondului s-au informat despre situația macroeconomică și au purtat discuții privind politica bugetar-fiscală, politica monetară și alte politici relevante, în contextul programului existent.
INFOTAG precizează: Programul pe trei ani al autorităților Moldovei, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă). Scopul acestora este de a susţine programele de reforme economice şi financiare în Moldova. În cadrul acestui program, Moldova a obţinut acces la resursele Fondului în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), sumă echivalentă cu circa $178,7 mil. Din această sumă, BNM şi Guvernul au primit deja peste $115 mil. Se preconiza ca noua tranşă să fie acordată în această primăvară.
Publicat de:Аелекс Алекс