REPUBLICA MOLDOVA VA INTENSIFICA MĂSURILE DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA FUMATULUI
Doar prin conjugarea eforturilor instituțiilor statului și a societății civile vom avansa în lupta împotriva fumatului. O declaraţie în acest sens a făcut viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Iurie Leancă, la ședința ordinară a Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului.
Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Guvernului, participanţii la şedinţă au discutat subiecte ce țin de procesul de implementare a prevederilor Legii privind controlul tutunului, acțiunile care urmează a fi întreprinse de autorități pentru aderarea la Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind Controlul Tutunului, provocările consumului de IQOS/țigări electronice/narghilea, examinarea situației privind aplicarea interdicțiilor de comercializare a produselor din tutun în unitățile comerciale cu suprafața mai mică de 20 metri pătraţi.
Leancă a enumerat măsurile întreprinse în lupta împotriva fumatului: creşterea nivelului de informare a riscurilor privind fumatul, interdicția de a fuma în instituțiile și spațiile publice, creșterea taxelor și produselor din tutun, interzicerea publicităţii la produsele din tutun.
„Consumul de tutun continuă să fie o mare provocare pentru Republica Moldova cu consecințe grave pentru sănătatea publică și securitatea demografică. Deși au fost întreprinse numeroase măsuri pentru remedierea acestei probleme naționale, mai avem carențe la respectarea legislației în vigoare, posibilitatea efectuării controalelor, interferența industriei tutunului în politicile publice, răspândirea noilor produse de tutun și tolerarea fumatului în spațiile publice”, a declarat Iurie Leancă.
Potrivit informaţiei prezentate la şedinţă, toate companiile de tutun de pe piață – 15 importatori și trei producători – respectă prevederile Regulamentului sanitar privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor din tutun. De asemenea, ei au efectuat teste de laborator și expertiză a produselor din tutun pentru a evalua toate componentele și impactul acestora asupra sănătății oamenilor. Au fost elaborate programe teritoriale de control al tutunului, au fost majorate accizele și prețurile minime la țigări, se desfășoară controale în instituţiile care comercializează produse din tutu, iar cei ce încalcă normele sunt pedepsiţi.
În cadrul discuțiilor, participanții au convenit să întreprinsă o serie de acțiuni comune. În special, Ministerul Sănătății „va oferi suportul necesar Băncii Mondiale pentru evaluarea obiectivă a indicatorilor legați de domeniul controlului tutunului pentru debursarea suportului bugetar pentru modernizarea sistemului de sănătate”. Ministerul Finanţelor va examina, în contextul elaborării obiectivelor politicii fiscale şi vamale, și va propune majorarea accizelor specifice la produsele din tutun și produsele conexe, inclusiv la produsele noi din tutun (țigări electronice, IQOS – tutun încălzit, narghilea), cu ajustarea lor la nivelul produselor tradiționale din tutun.
Publicat de:Любитель Юрий