DUPĂ SUCCESELE ATINSE ÎN PROCESUL DE REGLEMENTARE, PĂRŢILE TREBUIE SĂ GĂSEASCĂ UN COMPROMIS ÎN PROBLEMELE IMPORTANTE – ŞEFUL DELEGAŢIEI UE ÎN MOLDOVA
Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalko, consideră că, „după succesele atinse în ultimii ani în procesul de reglementare transnistreană, părţile trebuie să se axeze pe găsirea unui compromis în următoarele probleme importante”.
Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul conferinței anuale a programului „Dialoguri transnistrene”, el a menționat că „reglementarea joacă un rol important în dezvoltarea situației în Moldova”.
„Uniunea Europeană pledează în continuare pentru soluționarea pașnică a conflictului, pe bază de consens, pentru menţinerea integrității teritoriale a Republicii Moldova, pentru acordarea unui statut special regiunii transnistrene, pentru asigurarea drepturilor sociale și economice pentru întreaga populație”, a spus Michalko.
Referindu-se la succesele reglementării, el a menționat că „ceea ce anterior era văzut drept perspective s-a transformat în ultimii ani în rezultate reale”, având în vedere atingerea înţelegerilor privind plăcuțele neutre pentru transportul auto, deschiderea podului la Gura-Bîcului, rezolvarea problemei accesului fermierilor la terenurilor lor din Dubăsari etc.
„Pentru a continua procesul de negocieri în formatul „5+2”, este necesară o bază stabilă. La aceasta ajută programul „Susţinerea măsurilor de consolidare a încrederii”, care în următorii trei ani prevede acordarea a 10,5 mil. de euro. Aceste mijloace vor fi cheltuite pentru dezvoltarea socio-economică, precum și pentru proiecte de dezvoltare în domeniul culturii şi al medicinii”, a spus Michalko.
Potrivit lui, în cadrul reglementării „este necesară o căutare permanentă a soluțiilor de compromis, astfel încât locuitorii de pe ambele maluri să nu-şi piardă speranța”.
Expertul în domeniul securității internaționale, profesor la Universitatea din Birmingham, Stefan Wolf, a menționat că procesul de reglementare „trebuie să fie nu doar un dialog al elitelor politice, ci și al reprezentanţilor sectorului real al economiei și al societății civile”.
„Soluţionarea conflictului trebuie să fie obiectul unor discuții ample, esența lor trebuie să fie clară pentru un cerc larg de oameni. Trebuie să înțelegem că conflictul nu se va rezolva întâmplător, trebuie să existe o consecvență. Toate problemele care îngrijorează părţile trebuie discutate la masa de negocieri pentru a nu pierde niciun detaliu important. Bineînțeles, se poate spune că procesul de reglementare e tergiversat, dar conflictul transnistrean nu poate fi clasificat ca unul imposibil de rezolvat”, a menționat expertul.
Publicat de:Любитель Юрий